Gott, Bílá, Kabát. Co zpívali před dvaceti lety?

Hana-Slivova

Letošní Český slavík podle očekávání nepřinesl nic nového. Česká republika stále miluje Krala Gotta, Lucii Bílou a kapelu Kabát, nově ji baví show Nightwork, stabilně ji neuráží nemastné neslané písně Lucie Vondráčkové a opět začíná fandit, ano, Michalu Davidovi. Podívali jsme se na to, co zmínění interpreti zpívali před dvaceti lety. Bylo to tehdy lepší?

Kabát

Máš to už za sebou (1991)
Kapela Kabát v čele s Pepou Vojtkem vydala v roce 1991 první a v jistých kruzích kultovní desku Má ji motorovou, na které najdeme i hospodský hit Máš to už za sebou. Písničku o vynucené ztrátě nevinnosti doprovází klip, na kterém je podivuhodná nejen estetika počátku devadesátých let, ale i fakt, že ho ještě nikdo nezakázal.

http://www.youtube.com/watch?v=FCLjydiAd8I

Lucie Bílá

Láska je láska (1992)
Hitovka z pera Ondřeje Soukupa a Gabriely Osvaldové, již napsali pro Lucii Bílou, patří mezi nejpopulárnější rockové skladby začátku devadesátých let. Vyprávění o tom, co se na jaře děje na pražském Petříně, najdete na povedené poprockové desce Missariel. Album dostalo v roce 1993 pět cen Akademie populární hudby. Soška se dostala i na Filipa Renče, autora legendárního klipu.

poll

Karel Gott

Když muž se ženou snídá (1992)

Dlouhý plášť, déšť, puntíkaté šaty, ranní ruch před libovolnou kavárnou (Savoy). V roce 1992 zpíval Karel Gott písničku o světě, který se vytrhnul z opratí (a jehož zběsilý běh zastaví třeba pěkná společná snídaně). Písnička vyšla v roce 1992 ma stejnojmenné desce. Málokdo ví, že tuhle hitovou melodii napsal Pavol Habera a text Karel Šíp.

http://www.youtube.com/watch?v=vFUKbKeeU3Q

Michal David

Diskopříběh (1991)
Na konci osmdesátých a devadesátých let přišel na obrazovky dvoudílný seriál Diskopříběh o nejen milostných osudech syna a otce Horáčkových. Pro oba díly napsal hudbu Michal David – a jeho písničky si kdekdo pamatuje do dneška. Pro mladší ročníky by Diskopříběh i hudba k němu mohly být příkladem (odstrašujícího?) retra.

http://www.youtube.com/watch?v=_oh1xY72LFI

A ostatní vítězové?

V roce 1991 to byly dva roky do vydání první desky Lucie Vondráčkové Marmeláda. Debutové album Chinaski vyšlo dokonce až v roce 1995.
Tomáši Klusovi
bylo pět a Vojtěchovi Dykovi z Nightwork šest let.
A Monika Bagárová, Ewa Farna ani Gabriela Gunčíková ještě nebyly na světě.

http://www.youtube.com/watch?v=CJL-F7LHj-c