Gott dnes slaví sedmdesátku. Doma má „pyramidu demonahrávek“, desku ale zatím nechystá

Lubos-Prochazka

Nejznámější ze všech Zlatých slavíků, "božský Kája", dnes v 02 Aréně oslaví velkým koncertem sedmdesátku. Proč nešel zpívat do Národního? Z jakého důvodu se na jeho koncertě neobjeví Helena Vondráčková? Přečtěte si, co o jednotlivých etapách svého života Karel Gott říká.

O studiu zpěvu:
Tehdy bylo na konzervatoři pouze operní oddělení. A právě proto jsme se museli dohodnout s panem profesorem Kareninem hned na začátku. Měl jsem štěstí, že on sám byl výborný tenor, tedy kantor, který sám skvěle zpíval. Musel jsem s pravdou ven, že sice u něho budu studovat operní zpěv, ale že do opery nechci. Že bych rád dobře dělal populární muziku.

O nabídce zpívat v Národním divadle:
Měl jsem zpívat Vaška v Prodané nevěstě – a potom v Krakatitu. Ale myslím, že bych tehdy podvedl lidi, kteří prostě chodili na Gotta

O prvním koncertě v životě:
Svůj první celovečerní samostatný koncert jsem měl v Lucerně v roce 1967. Bylo mi dvacet osm let. V šedesátých letech nebylo moc běžné, že by měl zpěvák samostatný koncert.

Karel Gott: Trezor

bugpthrbyyv-png__700

O první písničce na první desce:
Byla to Měsíční řeka a Až nám bude dvakrát tolik, duet s Vlastou Průchovou.

O trojcédéčku Když jsem já byl tenkrát kluk s výběrem 70 jeho hitů, které vychází jako dárek k jeho narozeninám a které uzavírá převzatá skladba od Franka Sinatry Dobré roky to jsou (It Was A Very Good Year):
Vidět tohle trojalbum před sebou je úžasný pocit. Co si může zpěvák více přát, když k jubileu vidí takovou bilanci, kde největším problémem bylo rozhodnout, co vyhodit? Přál jsem si, aby právě tahle Sinatrova píseň, skvěle otextovaná Pavlem Vrbou, zazněla na konci výběru, který rekapituluje moji pěveckou dráhu. To je tečka, po které už se nedá moc vymýšlet.

O množství převzatých písní na trojcédéčku, jež před lety suplovaly nedostatek originálních nahrávek na hudebním trhu:
V Německu byla situace úplně jiná, tam mám od prvního hitu štempl romantického lyrického tenoru. Kdykoliv jsem chtěl zpívat něco jiného, slyšel jsem, že něco takového tam mají v originále.

Karel Gott: Lady Karneval

bugpthrbyyv-png__700

O krabici se 33 deskami rekapitulujícmi kariéru a třemi bonusovými cédéčky s filmovou a televizní hudbou, jež se stanou největším vydavatelským počinem v historii české popmusic:
Pamatuji si všechny názvy písniček, které jsou na deskách, autory písní i okolnosti jejich natáčení. Je hezké natočit na začátku kariéry jeden hit, jde ale o to, udržet si přízeň publiika celých 50 let.

O vydání lidových a cimbálových písní, které má doma v podobě demonahrávek nachystané:
Pokud mě doba nebude inspirovat, tak si myslím, že člověk má s múzou počkat. U každé nabídnuté skladby se ptám, zda by mě mohla obohatit a posunout někam dál. Až na výjimky, jako je píseň Vaša Patejdla, nejsem zatím u žádné přesvědčený, že je to ono.

Karel Gott: Být stále mlád

O neúčasti Heleny Vondráčkové na jeho slavnostním koncertě (Vondráčková je ve sporu s deníkem, který je partnerem slavnostního koncertu):
Mrzí mě, že po 45 letech spolupráce, korunované takovými úspěchy jako třeba vystoupení v americké Carnegie Hall a dekorované přátelstvím, které nemá obdoby, se stala taková věc.

O zvolnění a životě s manželkou a dcerkami
Dostal jsem důkaz, že publikum stále zajímám, svým zpěvem a písničkami ho nenudím a tím, jak vypadám, nestraším. Krám s básněmi (tak se jmenuje i jedna z písní Karla Gotta – pozn. red.) prostě zatím nezavírám! A nebojte, holkám věnuji velmi mnoho času a snažím se jim dát to, co jsem u svých starších dcer v jejich dětství zanedbal. Měl jsem tehdy prostě jinou životní filozofii…

O posledním koncertním turné:
Poslední turné bude, až mě lidé nebudou chtít nebo nebudu moci z nějakého důvodu zpívat.

Karel Gott v číslech:
4
= dcery
34 = počet získaných Zlatých slavíků
63 = počet vydaných alb (včetně kompilačních)alb a 182 singlů
150 = počet lidí, kteří zazpívají a pogratulují Gottovi na dnešním narozeniném koncertě
182 = počet vydaných singlů
1939 = datum narození

 

 

 

 

 

Témata:,