Gott ve formě, ale s ničím novým…

Lubos-Prochazka

Nestárnoucí Karel Gott se v rámci bilančního turné Zpátky si dám tenhle film představil v pražské O2 Areně! Vyprodáno nebylo, přesto mu skoro 10 tisíc fanoušků, což je na českého interpreta dost, vytvořilo velmi příjemnou atmosféru. Slavík nepřišel s ničím novým, za docela vysoké vstupné nabídl osvědčené hity své více jak 50leté pěvecké kariéry. Dokázal přitom, že je stále ve vynikající formě. Až to někdy přehnal tak, že trochu chraptil...

Karel Gott zapotřebí dělat koncert v tak obrovské hale, jakou O2 Arena je? Asi by bylo pro diváky lepší, kdyby uspořádal čtyři koncerty za sebou v pražské Lucerně, kde už toho během své kariéry prožil hodně. Byly by pro lidi osobnější než ve velké hale.

Celý galavečer na velmi jednoduchém a skromně osvíceném a ozvučeném pódiu zahájila Gottova doprovodná kapela Boom! Band řízená Jiřím Dvořákem a doplněná o smyčcový sbor. Odstartovali nostalgickou písní Zpátky si dám tenhle film, po které je celé turné pojmenované. Gott se ke zpívajícímu sboru, v němž byla i jeho dlouholetá spolupracovnice Dasha, připojil v polovině písně za bouřlivých ovací publika. Na sobě měl smoking, bílou košili a rozvázaného motýlka. Přesně jako na plakátech, které na koncert zvaly. Dokonalý marketingový tah.

Bez jakéhokoliv pozdravu ihned navázal českou dynamickou předělávkou hitu I Drove All Night od Roye Orbisona a Céline Dion – nazvanou Noční král.

„Dobrý večer, jak se máte,“ pozdravil pak lidi lámavou češtinou a dělal, že musí číst text z papírku. Napodoboval tak zahraniční zpěváky, kteří v Česku vystupují. Šlo o první z jeho vtipů, které mu pro celé tour napsal scénárista Radan Dolejš. A jak se během večera ukázalo, skoro všechny zabraly.

60. léta jako za mlada
První polovina galakoncertu, trvající skoro hodinu a půl, se nesla v duchu 60. let. Gott si totiž moc dobře uvědomuje, že právě tohle byla dekáda, ve které se zrodilo nejvíce jeho hitů. A tak s písní Žalu jsem dřív se smál provedl publikum svým koncertováním po kavárnách, pak je přes semaforskou Oči má sněhem zaváté zavedl k hitům Je nebezpečné dotýkat se hvězd (zpíval s Dashou), Život je bílý dům a Kdyby sis oči vyplakala z filmů Kdyby tisíc klarinetů a Starci na chmelu. Následoval výlet do divadla Apollo (Trezor, Adresát neznámý a Bum, bum, bum). Hit C´est la vie zakončil hlasem jako za mlada.

Nasazení nadoraz
Občas ale bylo znát, že to s nasazením až přehání! Po některých písních byl totiž v jeho hlase slyšet chrapot. Jenže lidé Slavíkovi tohle, i mírný výpadek textu při hitu Adresát neznámý, kdy měl na krku kytaru, odpustili. Nově aranžované songy zpívali s ním. Největší ovace sklidil při nadčasové osobně laděné písni Zůstanu svůj, kterou zazpíval své dceři Charlotte (2,5), jež k tátovi na pódium z první řady vysadila zpěvákova manželka Ivana.

Instrumentální pauzička
Když už si propocený Gott musel sundat sako, přišel ho na chvíli vystřídat jeho dlouholetý kamarád, muzikant Felix Slováček, se nímž letos vystupoval v Kanadě, Izraeli a v Moskvě. S Boom! bandem zahrál Slováček na hoboj a saxofon své známé instrumentální písně.

90. léta a Když muž se ženou snídá

Druhá polovina koncertu jako by rychle prosvištěla! Odpočatý Slavík v ní nabídl hity svého zesnulého kamaráda Karla Svobody, které sklidily obrovský aplaus. Vůbec poprvé na koncertě živě zpíval titulní píseň z filmu Tři oříšky pro Popelku Kdepak ty ptáčku hnízdo máš. Nechyběla ani pohádková Včelka Mája nebo fenomenální Lady Carneval. U písně Ó, mami, dík zpěvák zdůraznil, že ji věnoval své mámě, kvůli které se v 70. letech vrátil z „cvičné“ emigrace. A pak už velmi skromně prošel 80. léty (Když milenky pláčou, Stokrát chválím čas, Léto jak má být a Beatles), 90. léty (Když muž se ženou snídá) a osmi lety nového století (Jako James Bond, Už pohřbili mě stokrát). Sám přitom přiznal: „Tady jsem těch hitů moc neměl!“ Má pravdu, možná proto písně z posledních let moc nezpívá. Pochopil totiž, že lidé chtějí hlavně jeho legendární hity, na kterých vyrůstali…

„Uvidíme se příště, až budu startovat další padesátku,“ loučil se Gott po přídavcích Ráno jedu dál a Angelina, během kterých se pod pódiem nahromadily stovky fanoušků. Ti jsou pro něj velkým hnacím motorem – aby zpíval dál. Pozná ale Slavík, kdy je opravdu čas odejít? 

Karel Gott : Zpátky si dám tenhle film
26. 11. 2008, O2 Arena, Praha