Gotye, belgický král. A co další muzikanti?

matoush

Belgičani mají fantastické pralinky, skvělé cyklisty a slušné pivo. Největšíá jméno ale této zemi poslední měsíce dělá zpěvák Gotye se skladbou Somebody That I Used to Know. Posvítili jsme si proto na belgickou popovou scénu; Gotye totiž není jediný Belgičan, kterému se podařilo dostat se na špičku hitparád. Namátkou, pamatujete na slaďáka Milowa?

Gotye

Začněme od aktuálního vlámského pokladu. Gotye, vlastním jménem Wouter de Backer, zahájil hudební kariéru před více než deseti lety. Většinu času působil v Austrálii (odtud spolupráce se zpěvačkou Kimbrou), kde zvládl posbírat pět nejvýznamějších hudebních ocenění ARIA Music.

Celosvětově známým se ale stal až v posledních měsících. Jeho hit Somebody That I Used To Know, který pochází z loňské desky Making Mirrors (doporučujeme!), si dobyl první příčku v hitparádách napříč Evropou, Austrálií. I u nás v YouRadiu je nějaký ten pátek na špičce. Jen v Americe je pořád pátý.

http://www.youtube.com/watch?v=jJXDbqgR6Yc

 

Milow

Velmi podobný osud měl i další Belgičan Milow. Ten vydal svůj první singl v roce 2006 a probojoval se s ním do belgické národní hitparády. Celosvětový úspěch mu ale zajistila až coververze Ayo Technology od 50 Centa. Už onehdá nás zaujal sliz, který tekl v klipu Milowovi z pusy. Fasicnuje nás to i dnes.

Closeau

Pojďme k belgickému folklóru. Již čtvré desetileí se drží na vrcholu popularity skupina Closeau. Pravda, z původní pětice dodnes zůstali činí pouze dva bratři Wautersové, ale i tak jsou pořád no. 1. Tato belgická obdoba naší Evy a Vaška je unylá, melancholická a v kombinaci s vlámštinou působí jako hodně špatné karaoke na německém parníku. (Kdyby vás to zajímalo, uvedená píseň se jmenuje Osuš své slzy a vypráví o tom, jak rozchod bolí, ale i tak to trvalo mnohem déle, než jsme čekali, takže vlastně všechno je OK.)

http://www.youtube.com/watch?v=Ybw1S-vJWmI

Andes

Pokud vám přijdou Closeau příliš obstarožní, i v Belgii mají band plný mladých pohledných mladíků, nad jejichž plakáty se rozněžňují mladé Vlámky.
Kapela se jmenuje Andes, vznikla před pěti lety a má všechno, co má pořádná klučičí skupina mít; hraje klasickou kytarovou nudu a frontman je slaďouš Tomas s patkou. Není divu, že Andes táhnout na každý fesťák tisíce fanynek a pravidelně vyhrávají ankety popularity.

K3

Na závěr perlička. Upozorňujeme, že  s kapelou K3 si sáhnete na samé dno vkusu. Představte si kombinaci LuŠtěLy a Dády Patrasové. Trojici postarších žen, které hrají v barevných kostýmech písničky pro děti. Pokud nevěříte, že jsou populární, vězte, že když jedna K ze tří odešla, vznikla televizní reality show K2 zoekt K3 (K2 hledají K3), jež měla pravidelně sledovanost nad milionem. Pochopte, jsou to rebelky.

http://www.youtube.com/watch?v=6am7up9S9es

dEUS

Abyste si nemysleli, že jsme se zbláznili, ukončíme náš minibelgický přehled skvělou indierockovou kapelou dEUS. Je z Antwerp, města diamantů, hraje od roku 1991, má šest desek a nedávno svou vybroušenou muziku představila v pražské Meat Factory (ostatně k vidění tu někdo z kapely bývá docela často).

Nemusíte být architekti, abyste si s dEUS udělali hezký jarní den.

Témata: