Grandhotel Budapešť: Další hezký výlet do světa dětské fantazie

Stefan-Titka

Chystal jsem se do kina na Grandhotel Budapešť a kamarád, který film neviděl, mi přesně vyjmenoval, co mě na plátně čeká. Trefil se téměř ve všem. Grandhotel Budapešť je zkrátka další hravý snímek režiséra Wese Andersona, včetně romanticky naivních triků a nadsázky.

Tentokrát se Wes Anderson vyřádil na půdorysu dobrodružného filmu říznutého detektivkou. Hlavní postavou je tu „Monsieur“ Gustave (Ralph Fiennes), elegantní hoteliér a legenda ve svém oboru, a jeho věrný pikolík Zero (Tony Revolori), jenž celý jejich příběh coby starý kmet (s tváří F. Murray Abrahama) zpětně vypráví zvídavému spisovateli (Jude Law).

Na začátku všeho je podezřelé úmrtí milenky pana Gustava, Madame D. (Tilda Swinton), která svému příteli odkázala v závěti velmi cenný obraz. To se samozřejmě nelíbí rodině pozůstalých v čele s démonicky vyhlížejícím Dmitrim (Adrien Brody), jenž se rozhodne monsieur Gustava zničit.

Tato výchozí kostra dovoluje Wesu Andersonovi znovu popustit uzdu fantazii a vyřádit se nejen ve výtvarné stylizaci, jako obvykle vypiplané do posledního detailu, ale taky v míře nadsázky. Anderson je zkrátka stále jako dítě, co dostalo na hraní film, a zarputile odmítá vyrůst. A s podivem je, že to lze pořád brát jako kompliment, nikoliv jako výtku.

Na své filmové pískoviště s lopatičkami a kyblíčky nemá problém získat prakticky jakoukoliv hvězdu. Zatímco Jason Schwartzman, Bill Murray nebo Edward Norton jsou už režisérem ověření komediální herci, v případě Ralpha Fiennese, který připravoval o spánek Harryho Pottera coby démonický Voldemort a zatápěl Oskaru Schindlerovi v roli nacisty Amona Goetha, je nadání pro komediální polohu milým překvapením. Stejně tak  zjištění, že jedinou špatnou věcí na milé démonické karikatuře Adriena Brodyho je snad jen fakt, že nemá na plátně ještě víc prostoru.

Triková stylizace potěší dvojnásob, protože podobně jako Život pod vodou je Grandhotel Budapešť možná ještě o něco průkazněji připomene práci našeho Karla Zemana, jenž podobné fígle do svých filmů vytvářel už před desítkami let. Romanticky naivní triková složka (budí skoro dojem, že přes všechna hvězdná jména v titulcích na tuto složku filmu moc peněz nezbylo) kontrastuje s onou precizní režií; vždycky máte vždy pocit, že každé gesto, každý pohyb je dopředu naplánovaný a nic se neodehrálo náhodně.    

Grandhotel Budapešť fanoušky režisérova stylu zřejmě nezklame. Nemá ostatně ani jak, protože všechno to, co dělá Andersona Andersonem, v něm je. A jde to dokonce tak daleko, že vám kamarád, který film neviděl, před promítáním vyjmenuje všechno, co vás podle něj v kině čeká, a vy po skončení zjistíte, že se na devadesát procent skutečně trefil. True story.

Grandhotel Budapešť
Komedie / Drama
USA, 2014, 100 min
Režie: Wes Anderson
Hrají: Ralph Fiennes, Tony Revolori, Saoirse Ronan, Jeff Goldblum, Willem Dafoe, F. Murray Abraham, Edward Norton, Adrien Brody, Tilda Swinton a další
Premiéra v ČR: 13. března 2013

Témata:,