Green Day na Tré! uklízejí po nudném večírku

kristinabila

Pánové z Green Day vypustili do světa poslední počin reflektující jejich údajný tvůrčí přetlak. Do třetice všeho dobrého, říká se. Na závěrečné desce trilogie je ale dobré hlavně to, že je finální. Ačkoliv obsahuje i zdařilé kousky, nedokáže jednoho zbavit únavy z téměř čtyřicítky skladeb, které kapela během krátké doby naservírovala.

Místo toho, aby byl finiš trilogie Green Day rychlý, jsou skladby z desky Tré! nejdelší ze všech; tomu, kdo by si trojku vůbec nechtěl poslechnout, by to sestava nemohla mít za zlé.

„Každá část z trojice projektů zní úplně jinak. První (recenze) je power pop, druhá (recenze) je více garážová a ta třetí zase vznešená. S první nahrávkou se dostanete do párty nálady, během poslechu druhé na ní jste a v průběhu třetí uklízíte ten bordel,“ okomentoval hudební vývoj všech tří desek zpěvák Billie Joe Armstrong. Tak radikálně odlišné přechody ale fanoušek na nahrávákách neuslyší. Většina kousků zní totiž dost podobně a v rámci jednotlivých alb jsou snadno zaměnitelné.

Tré! nabízí od všeho trochu – špetku unylých skladeb z jedničky (úvodní Brutal Love), peprné skladby ála 8th Avenue Serenade. Sem tam piánko, sem tam nářez – střídavě oblačno, střídavě zataženo. Billie a spol. ještě pořád umějí napsat skvělou písničku, ale občas šlápnou tak moc do prázdna, až se člověk diví, jak zrovna tohle mohli stvořit. V určitých momentech navíc sebe sami tolik ždímají, že by se jim řeči o „supr originálním“ přetlaku novinek měly zatrhnout.

Poslechněte si nové Green Day v YouRadiu

Vzhledem k názvu desky je trošku škoda, že bubeník Tré Cool nedostal na nahrávce větší prostor. Místo klasických „vybrnkávaček“ si mohl vystřihnout pořádné sólo, což by album jedině zpestřilo a navíc by to byl příhodný dárek jeho čtyřicátým narozeninám, jež oslavil běhen nahrávání.

Green Day - Tré!K jedenácté studiovce Green Day jde zkrátka říct jen to, že na něm není nic objevného. Třeba nám záměr alba pánové lépe vysvětlí v dokumentárním DVD Quatro, který bude následovat příští rok. 

Green Day – Tré
Vydavatelství: Reprise
Celkový čas: 46:35
Seznam skladeb: Brutal Love, Missing You, 8th Avenue Serenade, Drama Queen, X-Kid, Sex, Drugs & Violence, A Little Boy Named Train, Amanda, Walk Away, Dirty Rotten Bastards, 99 Revolutions, The Forgotten

Témata:,