Guločar v Lucerna Music Baru

Milan-Janecek

Guločar, přední česká funková kapela, zahraje ve čtvrtek 13. listopadu v Lucerna Music Baru. Návštěvníci se mohou těšit na roztančený večer plný skvělé hudby. Guločar připravují novou desku, a tak je velice pravděpodobné, že některé skladby z chystaného alba se dostanou i na playlist čtvrtečního koncertu.

Ona to vlastně není tak úplně česká kapela. Její jádro totiž tvoří romští bratři Dirdové z Brna. Vznik kapely se datuje do roku 1997. Většina členů měla již zkušenosti z jiných projektů brněnské scény. Hlavním tahounem se stal Vladimir Dirda, frontmankou pak Irena Horváthová.

Skupina si vzala za cíl hrát moderně pojatou romskou hudbu se základem ve funku, přesto je ve skladbách cítit i mnoho jiných vlivů (jazz, soul aj.). První album, dnes spíše označované jako demo, vydali v roce 2000 pod názvem Pačas. Druhé vyšlo o tři roky později pod názvem Baro drom a pro kapelu znamenalo obrovský průlom. Získala za něj cenu Anděl a dostala se jako předskokan před takové umělce, jako jsou James Brown či Gipsy Kings.

V roce 2006 kapela vydala album Gipsy goes to Hollywood, na němž se produkčně podílel Doug Wimbish, baskytarista Living Colour (působil i s Madonnou, Rolling Stones či Depeche Mode). Pro kapelu to znamenalo vstupenku na světovou scénu.

V současné době Guločar připravují novou desku a jedou turné, v rámci něhož se objeví i v Lucerna Music Baru. Koncert začíná ve 20 hodin.

Témata: