Jamala je krymskotatarská zpěvačka a na Eurovizi vystoupila s písní nazvanou 1944, která je věnována krymským Tatarům deportovaným sovětským režimem za druhé světové války. Deportace, které měly být podle sovětského diktátora Josifa Stalina trestem za údajnou kolaboraci s nacistickým Německem, postihly asi 220 000 krymských Tatarů a příslušníků několika dalších krymských menšin.

Dvaatřicetiletá zpěvačka píseň věnovala své prababičce, která byla společně se svými pěti dětmi mezi deportovanými a která se nikdy zpátky na Ukrajinu nevrátila. I když v textu songu není zmínka o předloňské ruské okupaci Krymu, chápe ukrajinská veřejnost píseň i jako protest proti násilnému záboru ukrajinského poloostrova Ruskem na jaře roku 2014.

Stejně podle všeho vnímá píseň i Moskva, kterou účast zpěvačky s uměleckým jménem Jamala (vlastním jménem Susana Džamaladinovová) a její píseň rozhořčily a žádala vedení soutěže, aby zakročilo. Pravidla Eurovize texty politického zaměření nepřipouštějí.

Za Ukrajinou skončila v soutěži na druhém místě Austrálie a třetí bylo favorizované Rusko. Jako host vystoupil americký hudebník Justin Timberlake. Švédsko se letošním pořadatelem soutěže stalo díky loňskému vítězství svého zástupce Manse Zelmerlöwa. Příští ročník pěvecké soutěže Eurovize by se tedy měl konat na Ukrajině.

Dvaadvacetiletá Gunčíková, kterou polští fanoušci zvolili za Miss letošního ročníku Eurovize, reprezentovala Česko s písní I Stand. Příležitost hlasovat mělo více než 200 milionů televizních diváků po celé Evropě.

Pravidla soutěže ale neumožňují hlasovat pro zástupce vlastní země. Gunčíkovou vybrala do soutěže pětičlenná porota spolu s Českou televizí.

Milovnice metalu a hard rocku Gunčíková se v roce 2011 dostala do finále druhé řady pěvecké soutěže Česko Slovenská SuperStar a ve stejném roce se stala také Objevem roku v anketě Český slavík. Vydala dvě alba. Odborníci oceňují především její hlasový rozsah.

Videa: 12 písniček, které jste měli v roce 2006 ve svém playlistu

Seriál Koule.cz – Slavné ženy a jejich sexy fotky: Pokračujeme s Christinou Aguilerou