Haim: Holky bez make-upu, zato s talentem

kristinabila

Od svých kolegyní se liší, jak jen to jde. Jejich zbraní jsou dlouhé vlasy, tmavé brýle a kytary. Jsou tři a ještě ke všemu sestry. A právě vydaly první desku Days Are Gone. Výbornou desku.

Rodiče měli kapelu, a tak by byl zázrak, kdyby se dcerám muzika vyhnula. Danielle, Alaně a Este alias Haim dělali během dospívání společnost jen ti nejlepší rock´n´rolloví bozi sedmdesátých let, a tak se všechny podle očekávání naučily zpívat, hrát na několik nástrojů a postupně vypomáhaly třeba Cee Lo Greenovi nebo Julianu CasablancasoviThe Strokes.

Poslechněte si Haim v Youradiu

Este dokonce vystudovala etnomuzikologii, na čemž by nebylo nic divného, kdyby jí k tomu místo obvyklých pěti let nestačily roky dva. I z toho je jasné, že k založení Haim nevedl jen dívčí rozmar objevovat se na titulních stránkách hudebních magazínů a dostávat plyšáky od ctitelů.

Prvotina Haim Days Are Gone dopadla na výbornou. V dnešní době, kdy publikum žízní i po sebenepatrnější známce originality, přišly Haim s vlastním zvukem (podle bicích půjdou poznat všude), stylem („máme rády mix organických nástrojů a elektroniky“) a s osobitou "obyč hippie" image, která je opakem všudypřítomného šokujícího.

Základy Days Are Gone postavily Haim na rocku z minulého století, ovšem přidaly k němu moderní zvuk. Poslech alba evokuje americký venkov, během chvíle se tak ocitnete u jezera při západu slunce a za chvíli zase na osamocené prašné cestě v prérii. Žádný strach, Haim sláma z bot ani kýč z melodií nekouká, ústřední zpěvačka Danielle dokonale (a neobvykle) frázuje a softrockem všechny dívky proplouvají s grácií jako nikdo. Která skladba na desce se povedla nejvíc? Těžko říct, Falling, Days Are Gone, Honey And I, If I Could Change Your Mind… všechny jsou silné a skvěle Haimfungují samostatně, ostatně stejně jako první singl The Wire ve stylu osmdesátkových Fleetwood mac.  

Na tváři dlouhovlasých sester nenajdete běžně make-up ani jiné šminky. Stejně přirozeně plyne i jejich debut. Jako kdyby neexistovalo nic snadnějšího než složit dobrou první desku.

Haim – Days Are Gone
Vydavatelství: Polydor Records
Celkový čas: 42:54
Seznam skladeb: Falling, Forever, The Wire, If I Could Change Your Mind, Honey And I, Don´t Save Me, Days Are Gone, My Song 5, Go Slow, Let Me Go, Running If You Call My Name

Témata:,