Hanekeho brutální filmy, Bergerovo svícení a erotická Emanuella na LFŠ


Z nabitého úterního programu Letní filmové školy v Uherském Hradišti opět nebylo jednoduché vybírat, ale mnozí se nechali zlákat příjezdem manželské filmařské dvojice Mariky Green a Christiana Bergera. Ona je úspěšná herečka, on režisér a scenárista, ale také dvorní kameraman slavného režiséra Michaela Hanekeho.

Marika Green je původem ze Švédska, ale když se přestěhovala do Francie, obsadil ji Robert Bresson do filmu Kapsáři. To bylo už před padesáti lety. Green spolupracovala s mnoha významnými režiséry, ale nejvíc herečku proslavila role v populárním erotickém filmu Emanuella ze sedmdesátých let, který mohli diváci zhlédnout včera na filmovce v rámci půlnočních projekcí.

Podívejte se na mladou hereckou hvězdičku Mariku Green

http://www.youtube.com/watch?v=vrjzAj5W2Os

V podstatě celý den běžely v sálech filmy režiséra Michaela Hanekeho, u kterých dělal kameru Christian Berger. Hanekeho snímky jsou známé svojí brutalitou, a i když není násilí explicitně zobrazeno na plátně, jeho thrillery vyzařují mrazivý chlad a dokážou silně zapůsobit na psychiku diváka. Kameraman Berger osobně uvedl čtyři roky starý snímek Utajený, poté Bennyho video z roku 1992 a PianistkuIsabelle Huppertovou v hlavní roli. Pokud stále ještě tápete, připomeňte si Hanekeho slavný thriller Funny Games a předloňský remake vlastního filmu Funny Games USA. Letos ho uvedli na MFF v Karlových Varech, a na dalších festivalech jeho nový film Bílá stuha, který vyhrál Zlatou palmu v Cannes a který půjde do kin až na podzim.

Podívejte se na trailer filmu Utajený

http://www.youtube.com/watch?v=_w0J9myz14I

Hlavní (anti)hrdinové Hanekeho filmů jsou často psychicky narušení jedinci, stejně jako Benny, čtrnáctiletý chlapec z filmu Bennyho video. Toho přivede posedlost filmem až k vraždě, kterou si natáčí na video a posléze se zvláštní zálibou pouští. Bergerova kamera vše sleduje s fascinující chladností a odstupem, díky Bennyho zálibě v natáčení často sledujeme svět přes hledáček jeho kamery.

Podívejte se na trailer filmu Funny Games

Christian Berger nepřijel uvést jen Hanekeho filmy, na festivalu se objeví i jeho vlastní režisérské počiny jako například Raffl nebo Hanna, milé monstrum. Neméně zajímavá byla jeho včerejší přednáška o inovativním způsobu svícení, který sám vymyslel a který poprvé použil ve filmu Pianistka. Jeho autorský systém svícení Cine Reflect Lightning System spočívá v zavržení konvenčních reflektorů a používání soustavy odrazových ploch, což Berger také názorně předvedl před budovou.