Hannah Montana – filmový kýč pro -náctileté


Po obrovském úspěchu série filmů Muzikál ze střední přichází studio Disney s dalším hudebním celovečerákem. Podle populárního seriálu Hannah Montana natočil režisér Peter Chelsom film pro nejmenší obdivovatele a fanynky teprve šestnáctileté herečky a zpěvačky Miley Cyrus. Škoda jen, že neexistuje distribuční označení „nevhodný nad 15 let“.

Kdo je vlastně Hannah Montana? Oblíbená popová hvězdička, alter ego obyčejné středoškolačky Miley Stewart (Miley Cyrus), stvořené pro stejnojmenný televizní seriál americké stanice Disney Channel. Seriál, který začal v roce 2006, patří k nejsledovanějším ve věkové kategorii od šesti do čtrnácti let. Z tehdy třináctileté herečky Miley Cyrus se stala dětská hvězda, soundtracky k seriálu trhaly rekordy v prodejnosti, Miley absolvovala velké koncertní turné a dokonce začala vydávat i vlastní desky. U nás si seriál získává –náctileté příznivce na kanálu JETIX (svým prostým obsahem a kýčovitou formou se dá přirovnat k odvysílanému seriálu S Club 7).

Stejný příběh i obsazení jako v seriálu
Hannah MontanaCelovečerní snímek Hannah Montana respektuje jednoduchý příběh a dějovou kostru populárního seriálu, v komponování mnoha popových a country songů, stejné je i obsazení. Obyčejnou tmavovlasou holku Miley a její druhou identitu v podobě vystylované hvězdy s blond parukou i tady hraje mezi teenagery čím dál oblíbenější Miley Cyrus. Jejího otce Robbyho Ray Stewarta ztvárnil, opět stejně jako v seriálu, její skutečný otec Billy Ray Cyrus, známý americký country zpěvák. Proti její vůli odveze Miley na venkov, kde jí jsou všechny cool hadříky, módní doplňky a líčidla k ničemu, ale ona se místo velkého pubertálního vzdoru převlékne do montérek a kostkované košile a začne si užívat života mezi krávami a slepicemi na rodinné farmě. Na její nezvykle rychlou adaptaci má samozřejmě zásluhu sličný kovboj na bílém koni (Lucas Till), její kamarád z dětství a nová láska. Nechybí ani nešikovný bratr (Jason Earles), nejlepší kamarádka (Emily Osment, mladší sestra Haleyho Joela ze Šestého smyslu) nebo dotěrný a hloupý paparazzi (Peter Gunn). K tomu všemu si přidejte stupidní gagy typu pád z koně, pád ze žebříku, pád ze střechy, pád z houpačky a spoustu dalších velice „nápaditých a nečekaných“ pádů a nehod k popukání.

Podívejte se na ukázky z filmu Hannah Montana

Raději se filmu vyhněte
Film režíroval třiapadesátiletý Brit Peter Chelsom, tvůrce komedií Smích ze záhrobí, Lásce na stopě nebo Smím prosit?, čímž svoji skromnou filmografii rozhodně neoživí. Na objednávku studia Disney natočil kýčovitý, nudný, barvami a písněmi přeplácaný film s označením rodinná komedie. Pokud nemáte zvrhlý smysl pro humor, není vám mezi šesti a čtrnácti lety, nejste vášnivými čtenářkami či čtenáři Brava a zaníceně se nehádáte v internetových diskuzích s kamarády, kdo víc miluje Miley, tak se kinu zdaleka vyhněte.    

Hannah Montana (Hannah Montana: The Movie)
USA 2009, 102 minut, český dabing
Režie: Peter Chelsom
Hrají: Miley Cyrus, Billy Ray Cyrus, Emily Osment, Jason Earles, Mitchel Musso, Moises Arias, Lucas Till, Margo Martingale a další
Premiéra v ČR: 11. června 2009