Herec Patrick Swayze podlehl rakovině

Lubos-Prochazka

Bojoval statečně, ale nakonec prohrál. Herec Patrick Swayze (+57), hvězda Hříšného tance a filmu Duch, podlehl v noci na dnešek v Los Angeles rakovině slinivky. Podle amerických médií Swayze zemřel doma v kruhu své rodiny a přátel.

Swayze ve filmuSwayzemu lékaři diagnostikovali tuto extrémně nebezpečnou formu rakoviny v lednu loňského roku a předpověděli mu půl roku života. Herec ale žil další rok a půl a pokračoval v práci. Natáčel televizní seriál The Beast o veteránovi FBI a spolu s manželkou připravoval knihu vzpomínek Ještě jeden tanec o svém boji s nemocí.
"Jak si vypěstujete pozitivní přístup, když všechny statistiky tvrdí, že už jste mrtvý? Prostě jdete pracovat," řekl Swayze listu The New York Times loni v říjnu. Podle svých známých prý herec při filmování odmítal brát prášky na bolest, aby neovlivnily jeho herecký výkon. V rozhovoru pro jednu americkou televizi nicméně přiznal, že se bojí a "prochází peklem". "V Patrickovi se vzácně a krásně kombinovala čirá mužnost a mimořádný šarm," uvedla v reakci na hercovu smrt jeho partnerka z Hříšného tance, herečka Jennifer Grey. "Nikdy se nebál a trval na tom, že všechny akrobatické kousky odehraje sám. Tak mě nepřekvapilo, že boj, který vyhlásil rakovině, byl tak odvážný a důstojný," dodala.

Patrick Swayze byl 34 let ženatý se svou školní láskou Lisou Niemi. Pár byl bezdětný.

Podívejte se na slavnou Time of My Life z Hříšného tance