Hip Hop Jamu vládli Slováci, déšť, alkohol a komerce


Zima, déšť, bláto, jídlo, shopy, propagace alkoholu a lehkých drog. I takto by se dal shrnout letošní Hip Hop Jam, jehož největším tahounem byl raper a hvězda MTV Xzibit.

Asi na žádném jiném festivalu zatím nebyli návštěvníci tak bombardováni sponzory. Jejich jména vykukovala na každém rohu. I počet obchodů v areálu svojšického festivalu Hip Hop Jam dávalo tušit, že jedním z účelů festivalu je prodat co nejvíc cool oblečků bohatým dítkám.
Jako správné řešení se naopak ukázalo zastřešení všech tří pódií, i když to hlavní mělo nad sebou stříšku jen částečně. Počasí si totiž návštěvníky festivalu řádně vychutnalo – kdo si vzal pláštěnku a holiny, neprohloupil.

Čtvrtek 9. července

Čtvrteční zahřívací večírek přilákal přibližně 2000 diváků. Ti se bavili na Dj´s party, která se konala na dvou vedlejších pódiích, pod cirkusovým šapitó Partyplanet stage a minimalistické Tic Tac stage.

Pátek 10. července

Na hlavní stage hráli od tří hodin Djs, diváky slušně našlápl až slovenský raper Čistychov v sedm hodin. A trochu nastartovat jsme díky nepřízni počasí potřebovali všichni. Nejvíc lidí přitáhla dvouhodinová show formace Big Boss, tedy Orion, James Cole, Hugo Toxxx, Vladimir 518 a Dj Mike Trafik. Výčet jmen dává tušit, že zazněly nové tracky Orikoule i pár starých hitů z éry PSH. Nejvíc se samozřejmě pařilo na nejznámější hity jako Du dolu nebo Parket. Vystoupení Big Boss ale přesto něco chybělo, a popravdě, opakované zvolání „zvedněte ty zkurvený pracky a dělejte bordel“ opravdu nedojímá.
Hodně lidí zřejmě přijelo právě na Orikouli, což se ukázalo před vystoupením hlavních hvězd večera Tash, Styliztik Jones a Tony Touch. Na jejich show totiž dorazilo o polovinu lidí míň než na předcházející Big Boss, což se na headlinery večera příliš nesluší. Tash nezapřel svoji domovskou skupinu Alkaholiks, většina songů byla o tom, jak má rád pivečko. Proběhla dokonce mini soutěž: Tash vytáhl v přestávce na podium několik lidí s pivem v ruce a nechal je pít na čas. Tash se celkově snažil hodně komunikovat s publikem, divokou odezvu ale nenašel. Polovina ze zbylé poloviny nechápala nebo už byla příliš společensky znavena.
Komu byl program hlavní stage do dvou hodin ráno krátký, mohl se přesunout jen o pár metrů dál na jedno z menších pódií, kde se hrálo až do šesti ráno.

Sobota 11. července

Stejně jako v pátek, i v sobotu bylo hlavní pódium v provozu už od odpoledne. Zájem ale vzbudil až americký raper žijící v Praze Nironic, který začal hrát již od osmi hodin namísto plánovaných devíti. Vyměnil si tak čas se Slováky Vecem a Zverinou, kteří potřebovali po včerejšku zřejmě delší oddechový čas. Nakonec se s tím ale poprali dobře a publikum je bralo. Po nich nastoupila další nálož hip hopu  made in Slovakia  –  H16. Zahráli dost starých věcí z alba Kvalitny materiál, například Nech vidia, což bylo fajn. Naopak můj adept na nejlepší výkon propadl. Indy do své show nedal ani polovinu sil.  
Moderátor Pan Radu se jal i sobotní program odmoderovat s nějakým tím promile. Pořadatelé ho prý hlídali, očividně ale neuhlídali. Ostatně celý festival vypadal jako reklama na alkohol. Tak vám nevím, ale na místě, kde je průměrný věk zhruba 16 až 17 let, mi to smrdí paragrafem…
Spokojeni odjížděli z akce příznivci Kontrafaktu. Ti, co touhle partou nejsou oslepeni, si museli všimnout, že celé vystoupení opakovala stále dvě slova, která ale já opakovat nebudu.

Xzibit měl začít nejpozději o půlnoci, ne v jednu ráno
Téměř hned po Kotrafaktech nastoupila hlavní hvězda festivalu Xzibit aka mr. X to the Z, na kterou se přišlo podívat nejvíc lidí. Tedy alespoň ze začátku. Pod pódiem se rozpoutalo peklo a zaplnilo se celé prostranství kolem stage. Xzibit, který koncertem na Hip Hop Jamu uzavírá své evropské turné, bohužel nabídl jen málo velkých hitů. Zaznělo X, Paparazzi, Heart of Man a samozřejmě Alcoholic. Lidi se začali rozcházet už zhruba po půl hodině jeho vystoupení a zkázu dovršil lehčí déšť. Xzibit tak přišel o šanci, aby svůj koncert pořádně uzavřel.
Organizátoři udělali velkou chybu, když hlavní hvězdě dali prostor až v jednu hodinu ráno, navíc když je jasné, že bude prodleva a ve skutečnosti se začne se hrát ještě později. Stačilo, kdyby headlineři začali hrát úderem půlnoci. Návštěvnost  by byla mnohem vyšší.
V tiskové zprávě akce se píše, že Hip Hop Jam měl pohnout stojatou vodou hip hopových festivalů u nás. Nestojí ale nakonec celý český hip hop ve stejném močálu jako páteční návštěvníci festivalu?

Poslechněte si Xzibita

http://www.youtube.com/watch?v=0eVa11fv_iM

Celkové hodnocení:

Překvapení festivalu: 80 %
H16, Vec a Zverina. Slovenští sousedé měli našlápnuto asi nejvíc.
Propadák festivalu: 0 %
„Zpěv“ Jamese Colea na předělávku Země vzdálené. Kamil Střihavka by asi neměl radost, zato James by s ním uspěl ve Hvězdné pěchotě. S takovým výkonem a sebevědomím by převálcoval i Aničku „Dajdou“.
Pivo a ostatní nápoje: 80 %
Stejně jako na Votvíráku měl monopol Budvar, ale celkem chutnal a nestály se na něj dlouhé fronty. Výběr dalších nápojů byl dostačující. Kromě piva šel nejvíc na odbyt redbul s vodkou, i díky výhodnému stanovišti u hlavní stage. Z nealka pak voda Rajec.
Jídlo: 90 %
Výběrem občerstvení si Hip Hop Jam na lecčem spravuje reputaci. Pestrý výběr z turecké (kebab), asijské (nudle), bavorské (bratwurst) nebo mexické kuchyně. Specialitu, která na estivalech nebývá,  představoval sushi bar. K dostání byly samozřejmě i tradiční stánkové klasiky jako klobása, langoš, ale také domácí bramborák.
Stanové městečko a zábava: 60 %
Stan na stanu, organizátoři čekali nejspíš méně lidí. Nakonec jsme se ale vešli. Místo kolotočů a atrakcí bylo na Hip Hop Jamu spousta obchodů s oblečením.
Toi Toiky: 25 %
Kapitola sama pro sebe. Organizátoři jich měli zajistit více, popřípadě ty nejhorší vyměnit. Co jsem našla hned v pátek po příjezdu, raději popisovat nebudu.
Počasí: 50 %
Počasí si s návštěvníky hlavně v pátek pěkně pohrálo. Zpočátku dávalo tušit slunečný víkend, načež všechny zkropilo přívalovým deštěm, který změnil stanové městečko a vlastně celý areál v bahenní lázeň. Také se rapidně ochladilo. V sobotu sice už nepršelo, slunce jsme ale taky neviděli.
Celkový dojem: (s přivřením oka) 50 %

Témata:,