Hiphopová lahůdka


Rock The Bells, nejúspěšnější americký hiphopový festival, měl v Praze evropskou premiéru. Během jediného večera 31. října se publiku v Tesla Areně stihli představit Supernatural, Scratch z The Roots, Pharoahe Monch, EPMD, De La Soul, The Pharcyde a Nas, jedno z nejzvučnějších jmen současnosti. To už je slušná porce.

Nejvíce prostoru dostal Nas. Rapper, který jako jeden z mála interpretů díky své jedinečné flow a citu pro rým snad ani nepotřebuje pro své skladby instrumentální podklad, byl příjemným vyvrcholením celé akce. Kolem půlnoci již návštěvníci Tesla Arény dokázali vytvořit srdečnou kulisu, a tak Nas Escobar, vlastním jménem Nasir Jones, mohl předvést nejenom stěžejní skladby z nejnovějšího kontroverzního alba Nigger. Právě tento titul bojkotují například internetové stránky YouTube a televizní stanice Fox, které byla věnována píseň Sly Fox.

Samozřejmě se rozezněly hiphopové hymny – NY State Of Mind z debutového Illmatic a If I Ruled The World, což je coververze stejnojmenné písně Kurtise Blow z roku 1985. Nasty Nas ji použil pro desku It Was Written. I když do Prahy dorazil se svojí ženou Kelis, také úspěšnou zpěvačkou, žádný duet se bohužel nekonal.

Hiphopová hymna If I Ruled The World

http://www.youtube.com/watch?v=nMn2cCBwH18

Zajímavé věci se ovšem děly už od počátku tohoto jedinečného večera. První, kdo se objevil před třítisícovým davem, byli Supernatural a Scratch, jenž neodmyslitelně patří k philadelphským The Roots, kteří se v České republice koncertně předvedli letos v létě. Supernatural byl zároveň pasován do role moderátora celého festivalu a všem naživo dokázal, že světový rekord ve freestylu, který je zapsán i v Guinnessově knize rekordů, je ve správných rukou.

Mos Def nepřicestoval z blíže nespecifikovaných důvodů, a tak roli náhradníka pro páteční večer přijal rapper Pharoahe Monch, polovina slavných Organized Konfusion. On to ale vlastně žádný náhradník nebyl; v létě se ho diváci v Hradci Králové nedočkali kvůli komplikacím s astmatem, takže měl co oplácet. Vrcholem jeho vydařené části vystoupení byl nepochybně singl Simon Says z desky Internal Affairs, který se dokonce objevil ve filmu Charlieho Andílci. Na dotaz ohledně možného návratu Organized Konfusion s novým albem odpověděl, že společně se svým parťákem Princem Po nedávno udělali skladbu Then And Now a nic dalšího se neplánuje.

Přesně naopak to provedli EPMD, tedy dvojice Eric Sermon a Parish Smith, kteří se rozhodli po dlouhých devíti letech čekání natočit nový materiál, jenž se objeví dne 9. prosince 2008 na titulu We Mean Business. Během představení zazněl nejnovější singl Run It, ale především se hrálo Da Joint, You Gots To Chill i Jane. Ačkoliv právě tito dva charismatičtí pánové patřili k nejstarším ze všech vystupujících, nabídli publiku nezapomenutelnou energickou show. 

Poslechněte si Da Joint

http://www.youtube.com/watch?v=pt8-Bd-ItmY

Výbornou atmosféru dokázali vystupňovat další veteráni De La Soul, jenž vystoupili v sestavě Plug One, Trugoy The Dove, Pasemaster Mase. Diváci se opravdu bavili, radost jim udělaly především skladby A Roller Skating Jam Named Saturday, Ring, Ring Ring a zazněla také Oooh, kterou natočili s Redmanem v roce 2000.

Podstatný prostor, prý z důvodu patřičné podpory ze strany pořádající agentury, dostali The Pharcyde, známí z devadesátých let především díky tvorbě skladeb Drop, Passin Me By a Runnin‘.

Mimořádný zážitek to byl pro generaci, která po revoluci začala objevovat krásy tohoto jedinečného hudebního stylu a v té době pouze mohla snít o něčem takovém, jako Rock The Bells.

Během večírku se také stihly oslavit 36. narozeniny Phaoraha Monche, organizátoři zakoupili dort a na pódiu se oslavencovi zpívalo klasické Happy Birthday. Spolupořádající agentura Depo Crew dokázala, že umí uskutečnit nejenom letní open air festival Hip Hop Kemp, ale v kooperaci s Guerilla Union už i Rock The Bells. Škraloupem bylo snad jen zabezpečení organizace jednotlivých částí sportovní haly. Krom VIP zóny, která byla rozpoložena naproti pódia a byla určena k sezení, už zbýval pouze prostor na stání. Boční části haly byly neuhlídatelné, s čímž měla ochranka nemalé potíže v průběhu celé akce.

Témata:,