Hiphopový muzikál Příběh ulice: skvělá podívaná, otřepaná zápletka


Po dvouměsíční pauze se na prkna pražského divadla Hybernia vrátil Příběh ulice, jeden z nejúspěšnějších slovenských muzikálů všech dob. Co včerejší zářijová premiéra nabídla? Poutavou taneční show, skvělou hudbu, vtipné scény a dobré herecké výkony. Pohořel ovšem samotný příběh, jehož zápletka vyústila v dokonale otřepaný konec. Přesto se slovenští herci dočkali ovací vestoje.

Příběh ulice je první hiphopový muzikál na Slovensku, teprve druhý tohoto typu na světě. Představení pod režisérskou taktovkou Nikity Slováka láká diváky na provokativní a neotřelou story. V ději se objevují drogy, pouliční boje, fatální láska a přátelství. To vše v prostředí panelákového ghetta, kde vládne hiphopová kultura – rap, tanec, deejaying i graffity.

Jedna velká show
Divák se během energického představení rozhodně nenudil. Příběhu vévodily herecké i pěvecké výkony hlavních hrdinů, Alexandra Maďara a Milu Minichové. Zážitkem byla už samotná hudba, o níž se postaral uznávaný rapper Opak. Diváci potleskem ocenili také barmanské a ohnivé show. Významně přispěly i doprovodné taneční exhibice. Na univerzální scéně, složené z několikapatrové konstrukce a dvou U-ramp, tanečníci předvedli nespočet choreografií. Od hip hopu přes funky styly, jazz až k dancehallu nebo breakingu. Muzikálové choreografie obstaral Milan Kereš, jenž si ke spolupráci přizval třeba známé Old School Brothers, vítěze televizní soutěže Slovensko má talent.

Podívejte se na upoutávku muzikálu

Život na ulici takhle nevypadá
Za povedenou vizuální stránkou muzikálu pokulhávala samotná zápletka. Příběh ulice je v podstatě shakespearovskou alternací. Chudý Niko se zamiluje do bohaté Mii. Aby mohl svou lásku obšťastnit drahými dary, začne pracovat pro krále podsvětí Viktora. Zápletka vyúsťuje snad až moc rychle a groteskně nerealisticky. Nejde uvěřit tomu, že by se scény „na ulici“ takto skutečně odehrály. Že by Mia místo truchlení nad zavražděným Nikem pronesla poetický monolog a promluvila do duše celému sídlišti a že by drogový dealer Viktor vzápětí litoval svých hříchů. Ještěže se v muzikálu objevila řada komických scének, jež story odlehčila a obecenstvo rozesmála. Navdzory nereálné zápletce, která diváka nevtáhla do děje, je Příběh ulice skvělou podívanou. Diváci ji také ocenily potleskem vestoje.

Příběh ulice
10. září 2009, divadlo Hybernia, Praha

Témata:,