Hit Thank You proslavila Dido. V Česku ho oprášila členka Hvězdné pěchoty


Nové milénium dalo světu hudby poznat výjimečně éterickou bytost. Stejně křehká jako Dido je i její hudba. Není divu, že se proslavila hlavně pomalejšími kousky. Její debutové album No Angel mizelo z pultů rychlostí blesku a Dido byla na roztrhání. S ní i druhý singl z desky – Thank You.

Singl Than You vyšel, jak je to u prvních vlaštovek nové desky zvykem, ještě předtím, než se deska No Angel objevila na pultech. Rádia jej začala hrát před Vánocemi roku 2000. Proč ho ale máme v seznamu velkých letních hitů? Odpověď je vcelku jednoduchá.

Thank You byl v Česku hitem Hvězdné pěchoty
Když se v zimě roku 2004, rozletěla médii informace o připravovaných konkurzech pěvecké soutěže, ze které měla vzejít první česká SuperStar, nikdo netušil, že největší rozruch způsobí právě hit od Dido. Thank you v té době už rádia nehrála. Dido měla na kontě další desku Life for Rent, ze které vzešel jiný hit – White Flag. Na Thank You se skoro zapomnělo.

Podívejte se na videoklip písně Thank You

Zapadlou slávu pomohla oživit jistá Anna Gleisnerová z Mladé Boleslavi. Tahle mladá slečna se neohroženě postavila před porotu a svým výkonem se ve vteřině katapultovala na vrchol Hvězdné pěchoty. Její osobité podaní Thank You se stalo pomalu legendární. Špatnou výslovnost, neznalost textu a absolutní hudební „hluch“ brala Anička „Dajdou“ s humorem. Dokonce slavnostně převzala ocenění za první místo pro generála Hvězdné pěchoty (získala 27 744 hlasů). Anna ale nezpívala pouze Thank You. Svůj vyhrazený prostor před porotou věnovala i jiné písni Dido – Here With Me. Do paměti se divákům ale vrylo spíše provedení Thank You. V Čechách poté rádia oživila kdysi slavný hit a hrála jej dokola celé léto. Mohli jste na něj narazit doslova na každém kroku.

Podívejte se na Aničkou "Dajdou"

Dido je pořád v kurzu, nahrává další album
Dido má na kontě, kromě dvou výše zmíněných, i rok staré třetí album Safe Trip Home. Stejně jako předchozí dvě bylo i toto velmi úspěšné. Několik zlatých a platinových desek za prodej hovoří, v době stahování hudby z internetu, za vše. Sestra Rolla Armstronga, člena slavných Faithless, nezahálí. Nahrává další desku, která dosud nemá název ani určené datum vydání. Mluví se o přelomu roku, spíše se jí dočkáme až v roce 2010.

Dido – Thank You
Datum vydání:
12. prosince 2000
Deska: No Angel

Témata: