Hlavně mi tady nekuřte marihuanu, smála se Morcheeba

Hana-Slivova

Po úspěšném letním koncertu na festivalu Rock for People se do Česka vrátila britská kapela Morcheeba. Zaplněný klub SaSaZu se v jejích houpavých vlnkách příjemně ošplouchal a nakonec si i docela pěkně zasurfoval.

Na Morcheebu se chodí jako na knížku Děti z Bullerbynu k mamince; je to zábavné, hladí to, dobře do dopadne a příjemně se po tom spí. Přesně podle téhle teorie proběhl sobotní koncert v pražském klubu SaSaZu.

První sametové tóny úvodní hitovky Sea zazněly přesně v plánovaných 22:15, přes Friction se zpěvačka Skye Edwards s vyčesaným čírem a v krásných červených šatech plynule přesunula do tónů Otherwise; sexy odpíchnutý refrén I’m under your curse now/ But I call it compromise si prozpěvoval mezi šluky marihuanových cigaret celý sál.

Zpěv skvěle intonující, i když chvilkami malinko huhlající Skye spolu s medovou muzikou doprovodné kapely bratří Godfreyových plynul jako líná voda, takže nebylo těžké přepnout na autopilota a nechat se bezděčně unášet proudem. Z příjemné letargie vytrhla fanoušky Even Though z novinkového alba Blood Like Lemonade, a pak samozřejmě hitovka Part of the Process s country intrem. Při ní nechala Skye chvílemi zpívat jenom své věrné.
Edwards byla včera vůbec v dobré náladě. Na pódiu se chichotala, na oko si stěžovala, že pražský koncert je první po dlouhé době, před kterým nic nepila, aby si záhy přihnula tequily a zapila ji pivem. Pak během koncertu popíjela víno a napůl vážně, napůl na oko napomínala publikum, aby v žádném případě nekouřilo marihuanu.  

Zaplněné SaSaZu poslouchalo user-friendly sestavený program poctivě a chvílemi až meditativní muziku si užívalo po svém. Tak trošku legračně proto působila výzva Paula Godfreye k bouřlivějším reakcím. Jak by ale mohlo soustředěné, byť letargické publikum hlasitě výskat, když je do zmíněného stavu přivedl právě zpěvaččin přirozeně sametový a klidný hlas? Haló v sále tak způsobila až po hodině koncertu písnička Beat of the Drum, při které Skye – stejně jako v létě – rozezpívala v refrénu nejdřív chlapce, potom holky a nakonec všechny dohromada. Vtíravý refrén pak v hlavě zněl ještě pár hodin po koncertě.

http://www.youtube.com/watch?v=ggmJNMLipCs

Ta pravá diskotéka ale přišla až během přídavků. Nejdřív Skye pozvala na pódium fanouška z první řady, který během koncertu příliš skákal ("neotravuje vás moc? Nebyl na vás hrubý?). Nadšený chlápek si potřásl rukou se všemi členy kapely, zpěvačce nadšeně sdělil, že ji "prostě miluje", a za obrovského potlesku zase seskočil mezi své. Po rozjuchané Be Yourself přišel vrchol večera, během intra písničky I Can See Clearly Now

už modří věděli, že přišel čas hitovky Rome Wasn´t Built In a Day. V SaSazu to konečně začalo vypadat jako v reklamě; tleskaly a tančily i ochozy.

Včerejší koncert Morcheeby nebyl ničím, co Praha ještě neviděla. Až na prostřední pasáž, ve které koncertu malinko spadl "meditativní" řetěz, zažil klub hitovkový, dobře zazpívaný a zahraný večírek. Co jiného si v sobotu večer přát? Snad jen to, aby po přesně hodinu a půl dlouhém koncertě netrvala fronta na šatnu dalších čtyřicet minut.

Témata:, ,