Hodina a půl zpoždění, špatný zvuk a mdlá atmosféra. To byli Airfare v Olomouci


Airfare! Objev časopisu Filter, který cenu za skladbu roku přidělil právě jejich songu Sorry Baby. Mladá a u nás poměrně nadějná kapela. Název nové desky Do You Like My Shit?, která teprve projde křtem, by mohl leckoho nadzvednout ze židle. Nikoliv ale na koncertě v olomouckém S-klubu.

AirfareVětšinu koncertů dělá publikum. Diváci vytvářejí atmosféru, díky fandům se kapela cítí na pódiu jako doma. A když se cestou vytratí tenhle největší a nejdůležitější článek mozaiky, je skládačka zkrátka neúplná a ztrácí smysl, byť zbytek vypadá (v tomto případě zní) hezky. A když se hraje rock´n´roll, publikum by se mělo královsky bavit. V Olomouci se však moc nebavilo.

Ještě vás nebolí uši? ptal se frontman
Airfare
si to ale pohnojili sami. Mladá skupina z Prahy, jejímž frontmanem je americký zpěvák a kytarista Thomas J. Lichtag, se může jevit jako partička nafoukanců, kteří si jako známá a žádaná kapela dovolí nechat fanoušky čekat. A nechat vyhublé čtyřicetihlavé a hladové publikum čekat hodinu a půl, to není ani trochu zábavné! Vlastně je to už tak trochu na hranici únosnosti. Dobrý dojem nevrátila ani brilantně zahraná Sorry Baby v obou verzích (v klasické krátce po začátku, v té rádiové jako přídavek). Špatnou náladu samozřejmě nevylepšil ani zvukařova odfláknutá práce. Zpěv splýval s kytarami, basa zanikla ve zvuku bubnů a reakce lídra Lichtaga na vynucený přídavek „Ještě vás nebolí uši?“ byla více než na místě. Nebolely ovšem jen uši. Bolelo i srdce – z toho, jak moc může výsledný efekt narušit bez varování odložený začátek a následně mdlé publikum.

Poslechněte si Sorry Baby

Airfare si přijeli získat olomoucké fanoušky především skladbami z aktuální desky Hotel Moscow. Přidali i skladby School a Jailbird z novinky Do you like my shit?, kterou pokřtí 8. dubna vpražské Akropoli. Vláčné, odtažité a nepočetné publikum ovšem ani písničky z nové desky nepřiměly, aby se přiblížilo víc než na metr od pódia a poklepávalo nohou do rytmu.
„Živá vystoupení v sobě spojují ostrý kytarový zvuk, chytlavé melodie, nečekané dynamické změny a divokou pódiovou show. Navíc si své koncerty Airfare upřímně užívají a svoji náladu úspěšně šíří i do řad diváků,“ píše se na oficiálním webu Airfare. Na včerejším koncertu o tom vyjma "ostrého kytarového zvuku" ale kapela nepřesvědčila ani náhodou.

Airfare
17. 3. 2009, Olomouc, S-klub
Setlist: Yeasterday, Life Is Easy, Sorry Baby, Sweet Lady, Belladonna, Martyrdom, Jailbird, Collapse, Hive, Dead Man Walking, School, King For A Day, Twin Snake, Morning Person, Last Man, Hard Ride, Mom Dad, Sorry Baby, Collapse

Témata:, , ,