Hodně Röyksopp, méně Robyn. To je společná deska Do It Again

josefmartinek

Švédská zpěvačka Robyn i norské producentské duo Röyksopp se v posledních letech řadí k nejvýraznějším elektropopovým jménům, jejich spojení na minialbu Do It Again proto bylo očekávanou událostí. Žádným průšvihem sice neskončilo, desce ale trochu škodí, že působí víc jako nový materiál Röyksopp s hostující Robyn než jako společná práce.

Robyn i Röyksopp své fanoušky nechali s novou hudbou trochu podusit. Bývalá teenpopová hvězda Robyn naposledy zazářila čtyři roky starou trilogií Body Talk, skandinávští kolegové vydali v témže roce album Senior. Nyní se ale oba interpreti spojili a pro účely nahrávky Do It Again a s ní souvisejícího turné vzniklo trio Röksopp a Robyn.

Přestože na novinku zařadili jen pět písniček, hudebníci o ní spíš než jako o EP mluvili jako o minialbu. Až při pohledu na délku jednotlivých písniček posluchači dojde, proč tomu tak je – dvě skladby mají každá téměř deset minut a celková stopáž se zastaví na pětatřiceti minutách, což není zase o tolik méně než standard u běžných alb.

Milovníky euforického elektropopu Robyn ale možná trochu zamrzí, že švédská ledová královna zanechala na výsledném počinu mnohem méně výraznou stopu než kolegové. Její typický nasládlý projev je nejvýrazněji cítit v titulní písničce, která se stala prvním singlem a díky rozjuchanému zvuku by se mohla směle postavit vedle klenotů jako Call Your Girlfriend či Stars 4ever ze zmíněného alba Body Talk.

Vedle Do It Again zpěvačka spoluprodukovala ještě úvodní Monument, který vyniká tajemnou atmosférou a tepajícím podkladem. Písnička Sayit, jež doprovodila kampaň značky H&M, je oproti tomu příšerně ducavý bolehlav, který na desce vyloženě ruší. A snad ještě horší dojem zanechá v kombinaci s podivínským videoklipem.

Nejvíce prostoru si pak norští producenti vyhradili v závěrečné položce, poklidné Röyksopp & Robyn - Do It Againinstrumentální Inside The Indle Hour Club, jíž by zkrácení desetiminutové stopáže neuškodilo. Asi nejvyrovnaněji tak spojení Röksopp se sametovým hlasem Robyn funguje v Every Little Thing, střednětempé baladě se zajímavou aranží. Zkrátka hodně Röksopp, málo Robyn. Na to, jak se o spolupráci tří severských muzikantů před vydáním alba mluvilo, je to – docela málo.

Röyksopp & Robyn – Do It Again
Vydavatelství: Dog Triumph
Celkový čas: 35:24
Seznam skladeb: Monument, Sayit, Do It Again, Every Little Thing, Inside The Indle Hour Club

Témata:,