Horkýže Slíže se svezli Výtahem pro amatéry


Ceny TV Óčka za nejlepší videoklip amatérských umělců byly včera rozdány. Vítězem ankety se stala skupina Nonsense. O tom, že její videoklip byl nejlepší, rozhodli hlavně diváci televize Óčko. Slavnostní večer uzavřela svým zkráceným koncertem slovenská kapela Horkýže Slíže.

Dalo by se to nazvat večerem tisíce očí, neboť na každém rohu pražského klubu Futurum číhala vykulená oka z všudypřítomných log televize Óčko. Díky této televizi se mohl uskutečnit již druhý finálový večer rubriky Výtah z Kit Kat hitparády. Ve finálovém kole se poprali o přízeň diváků čtyři interpreti: Patrik Fox, Samuel Martin, Nonsense a Flattus. Každý finalista dostal svůj blok, při kterém se představil krátkým klipem a pak živým vystoupením. Z této čtveřice nakonec do velkého finále nepostoupil Patrik Fox.

Jako první se na pódiu objevil sympatický Samuel Martin se svou kapelou. Jeho křehké popové písně však zapadaly do útrob klubu a vystoupení působilo jako předkapela před rozjezdem pořádného nářezu. V rockovém publiku se tyto melodie moc neuchytily, proto bylo třeba pozměnit rytmus.

A když změna rytmu, tak pořádná. Kapela Nonsense se nebála říznout do kytar a zpěvák Mára se nebál pořádně zařvat. Ač bylo o svižné rytmy postaráno a kapela si s sebou přivezla i své fanoušky, chyběla tomu uvolněnost. Na rozdíl od videoklipu, kde nominovaná píseň Řeka působí melodicky a rockově, v živém podání se právě ta melodičnost kamsi vytratila.

Poslední kapela Flattus plula též na hard rockových až metalových vlnách. Její přednes měl díky energickému frontmanovi Jirkovi Haškovi šťávu, bylo vidět, že si kluci vystoupení užili.

Úkol vyhlásit vítěze ležel na moderátorce večera Lejle Abbasové. Té víc než vyřčení pořadí dalo zabrat vyjmenování všech cen připravených pro vítěze. Nejvíc na diváky TV Óčko zapůsobila kapela Nonsense. To jí nabízí rozjezd k hvězdným výšinám českého showbyznysu.

Vítězný videoklip skupiny Nonsense

Za dozvuků vítězného videoklipu se v zákulisí připravoval hlavní host večera, slovenští Horkýže Slíže. Songem A ja sprostá vypukla kanonáda písní, kterých stihli za hodinu zahrát osmnáct, aniž by koncert ztrácel na tempu. Kuko dráždil publikum svými narážkami, a diváci se tím bavili. Netypickým humorem plným přisprostlých a sarkastických vtipů provázela skupina celé vystoupení. Písně, které jsou známé především z posledních let, se střídaly s prvotinami jako Maštaľ, Sex po telefóne nebo Horkýže Slíže. Jako intermezzo před závěrečným dojezdem zazněla pozměněná písnička z filmu Madagaskar, která předehřála diváky na hity jako Malá Žužu nebo Emanuel Bacigala. V závěru se všichni dosud nenabažení příznivci dočkali ještě dvou přídavků.

Zkrácené vystoupení Horkýže Slíže nebylo o mnoho ošizeno, rozhodně nemělo daleko k samostatnému koncertu. 

Výtah z Óčka
Samuel Martin, Nonsense, Flattus
host Horkýže Slíže
10. 12. 2008,  Futurum Music bar, Praha

Témata:, , ,