Hoši, ďakujem!


Dnes už legendární neopunková kapela Iné Kafe odehrála v pražské Incheba aréně svůj poslední koncert. Kapela se rozešla v roce 2006, kdy se frontman Vratko pustil na dráhu pilota. Včerejším mimořádným vystoupením chtěli slovenští hudebníci poděkovat za velkou popularitu i divákům v České republice. Kdo z příznivců nedorazil, prohloupil - a možná si bude rvát vlasy.

Na takové koncerty se vyplatí chodit! Atmosféra výborná, i když převážně nostalgická. Česko-slovenská hudební scéna zase jednou přichází o velmi dobrou kapelu, která měla slušně našlápnuto a mohla toho ještě hodně předvést. Ač jsou Iné Kafe skupinou punkovou, nepředvádějí jen mlácení do kytar a bezduché texty. Umějí také pomalou baladu, což ukázali i včera v Praze.

Poslechněte si Záverečnou z pražského koncertu kapely Iné Kafe

http://www.youtube.com/watch?v=JLvyS8KHKwk

Původně měl koncert proběhnout v hale Folimanka, ale pro obrovský zájem ho pořadatelé přesunuli na Výstaviště. V beznadějně vyprodané Incheba aréně se mačkalo kolem 5000 fanoušků: Iné Kafe by lehce vyprodali i dvě takové haly. Slovenská kapela umíchala hustý nápoj ze starých i novějších hitů. Zazněly například Vianoce, Ráno, Je Tu Niekto, Ďakujeme Vám, úplně první hit Léto na Ukrajině i novější Spomienky na budúcnosť. Koncert ubíhal v živém tempu, v polovině na chvíli zvolnili a Vratko zazpíval dvě písně pouze v doprovodu klavíru. Příjemné zpestření.

Tenhle kluk bude zítra sedět v kokpitu letadla?
To, co kapela potom rozpoutala, jednoho přivádělo k úžasu. Vratko zpíval a hrál ze všech sil, těžko si člověk představil, že třeba už zítra bude sedět v kokpitu letadla. Basák Wayo několikrát málem skončil v publiku, když se ho jal během vystoupení zavlažovat vodou z pet lahví (snad i proto nemuseli záchranáři nikoho z tisícihlavého davu oživovat). Fanoušci hltali každé slůvko, každý tón. Vypadalo to, že všechny písně znají zpaměti. Dvakrát přinutili kapelu k návratu na pódium. Jako poslední píseň zahráli Iné Kafe symbolicky Záverečnou. Potřetí se už nevrátili, nepřesvědčilo je ani mohutné skandování: „Iné Kafe nekončí!“ Bohužel, končí.

Koncert byl opravdu důstojnou tečkou. Lze jen s povzdechem říci: „Hoši, ďakujem.“ A doufat, že snad přece jen ještě někdy příště… Během koncertu se natáčelo DVD, které připomene skvělou atmosféru sobotního koncertu. A  ti, kteří chyběli, si ji alespoň mohou představit.

Iné Kafe
31. ledna 2009, Incheba aréna, Praha

 

Témata: