Na hloubkový průzkum měli speleologové k dispozici dálkově řízený podvodní robot s obsluhou. Starnawski nejprve natáhl vodící orientační šňůru do hloubky zhruba 200 metrů, na řadu poté přišlo nainstalování kladek pro vodící kabel robota v hloubce kolem 60 metrů, odkud už robot sestupoval sám a pokračoval podle „měřicích“ šňůr umístěných Starnawskim při předchozích akcích do hloubky 370 metrů, uvedli v tiskové zprávě speleologové z hranické organizace České speleologické společnosti.

Tam operátor robota opustil vodící šňůru a pokračoval pocitově do hloubky podél stěny. „V maximální dosažené hloubce 404 metrů musel být průzkum ukončen z důvodu dosažení konce vodícího kabelu robota,“ uvedli speleologové.

Speleologové zkoumají hloubku propasti již řadu let a hranice postupně posunují. V říjnu 2012 hranici dosavadního zkoumání této lokality posunul Starnawski, který se potopil až do 225 metrů.

Při téměř devítihodinovém ponoru pomocí měřicího zařízení zmapoval navíc propast do hloubky 373 metrů. Před dvěma lety se ponořil do hloubky 200 metrů, objevil tunel, kterým protáhl sondu až do hloubky 384 metrů, těsně pod hranicí italského jeskyně.

Loni sestoupil do rekordní hloubky potopení 265 metrů. Posunováním hranic zdejší speleologové věřili, že světového rekordu jednou dosáhnou.

„Když se podařilo před dvěma lety zmapovat další hloubku, věřil jsem, že to půjde a světový rekord pokoříme. Je to v této chvíli už o technice. Fyzicky se dá sice potopit hlouběji, prokázala to laboratorní měření. Ale potápění v jeskyni je něco jiného. Je rozdíl, když máte nad sebou volnou vodu nebo strop,“ doplnil Lukáš.

Podle odborníků výzkum propasti nekončí, prozkoumávat ji hodlají dále. „Máme v plánu vyrobit podobné zařízení v české režii,“ dodal speleolog.

Hranická propast leží na pravém břehu Bečvy v národní přírodní rezervaci Hůrka u Hranic v katastru města Hranice. Propast je v Hranickém krasu nedaleko veřejnosti přístupných Zbrašovských aragonitových jeskyní.

Hloubka suché části propasti je 69,5 metru. Průzkumné ponory jsou zde evidovány soustavněji zhruba od roku 1961.

Galerie: Tahle cesta pravidelně mizí pod vodou

Byli jsme na Islandu. Co jsme tam viděli aneb 6 kouzelných míst země ledu a ohně