Hugh „Dr. House“ Laurie v Praze slavil. Jablečným džusem

Stefan-Titka

Znáte ho jako pajdajícího, věčně nerudného doktora Gregory House ze stejnojmenného seriálu, ale pokud jste čekali, že na pódium pražského Kongresového centra přijde muž o holi, chyba lávky.  Hugh Laurie totiž se svou kapelou Copper Bottom Band křepčil a bavil publikum skoro dvě hodiny, během nichž si střihl dokonce i tango. Třešničkou na dortu byl fakt, že v Praze se slavil stý koncert.

„Dobry večer, Praha,“ uvítal Hugh Laurie nezvykle dobrou češtinou své fanoušky v po strop napěchovaném Kongresovém centru. „Obávám se, že to bylo z mojí češtiny všechno,“ dodal už v angličtině a doporučil všem, kteří anglicky nerozumí, aby kvůli překladu utvořili pár s člověkem vedle, jenž anglicky umí. „Kdo ví, může to být začátek něčeho krásného. Tyhle věci se dějí.“

Poslechněte si dvě desky Hugha Laurieho v Youradiu

Laurieho kapela Copper Bottom Band – dvě zpěvačky, kytara, basa, trombon, saxofon a bicí – hrála přes dvě hodiny. A nutno dodat, že není jen lacinou doprovodnou skupinou známé tváře, ale výborným hudebním tělesem. Ať už šlo o instrumentální stránku (od roztančených žesťů v čele s trombonistkou a saxofonistou, výborných bluesových vyhrávek basisty a kytaristy) nebo tu pěveckou; z nenápadných vokalistek se vyklubaly dvě fascinující originální zpěvačky.

Gaby Moreno, původem guatemalská písničkářka, uhranula sál především s písněmi The Weed Smoker´s Dream a tangovým duetem Kiss Of Fire, vrchol černošské veteránky „Sister“ Jean McClain přišel s písněmi Send Me To The ´Lectric Chair nebo I Hate A Man Like You, kterou přetavila do procítěné zpovědi. Jak Hugh Laurie několikrát během večera zavtipkoval: „Který idiot by chtěl začít zpívat po tomhle?“…a nejistým pohledem do sálu svůj gag podtrhl.

Hugh a Gaby

I Laurie ale od svého piana, tu a tam proloženého kytarovým partem, ukázal, že blues s jazzem je pro něj srdcovou záležitostí. Nešlo přitom jen o dlouhý proslov před každou skladbou. Při baladě Careless Love kapela odložila nástroje a pouze tiše přizvukovala, aby nechala vyniknout frontmanově procítěnému zpěvu a klavírní aranži.

Po polovině vystoupení na pódium přišel tajemný muž s balónky a tácem s panáky. Jak se ukázalo, Praha mohla společně s překvapeným Lauriem oslavit 100. odehraný koncert, k němuž si kapela přiťukla panákem „jablečného džusu“, jak Laurie v průběhu večera několikrát maskoval whisky.

Jablečný džus ho hlavně v závěru během přídavků, kam se vešel i energický cover nestárnoucí klasiky You Never Can TellPulp Fiction, dostal až do extatického tranzu, v němž se svíjel po podlaze. V podobně veselé náladě ale bylo už i publikum, lidé z předních řad povstali ze sedadel a obestoupili pódium po celé jeho délce.

Dobrá zpráva je, že pokud byste Hugha rádi viděli, nemusíte čekat další roky, než do Prahy opět dorazí. Dnes večer totiž v Kongresovém centru jeden koncert přidává. Při troše štěstí u pokladen u show s číslem 101 můžete být i vy.

Hugh Laurie
Praha, Kongresové centrum, 26. července 2013

Témata:,