Huliči Cypress Hill povstali, aby zopakovali, co mají na světě nejradši


Dnes už legendární latinskoamerická hiphopová formace Cypress Hill vydala po šesti letech deváté studiové album a vyráží na velké turné po Evropě. Novinka nabízí kromě řady zajímavých hostů také neotřelý zvuk, ale na opravdový návrat to je pořád málo.

Cypress Hill nikdy nepatřili mezi bůhvíjaké lyriky, na druhou stranu to spíš vždycky byla jejich výhoda. Jednoduché texty o pohodě a lásce k marihuaně se táhnou celou jejich dlouhou kariérou a nejinak je tomu i na posledním albu Rise Up, se kterým se nyní hrdě vrací na scénu.

Poslechněte si Toma Morella se Cypress Hill

První desky Cypress Hill – Black Sunday nebo Skulls & Bones – dnes patří mezi klasiku ve svém oboru. Vody rozčeřily především prolínáním nejrůznějších žánrů, od funku, latinskoamerických prvků až po tvrdý rock. Ve stejném duchu se táhne celá jejich bohatá tvorba, ovšem v poslední dekádě se začal rozjetý stroj jménem Cypress Hill zadrhávat. Kapela opustila velké vydavatelství a uhnízdila se pod křídly malého Priority Records pod vedením Snoop Dogga, Rise Up proto mnozí považovali za vzkříšení.

Ctíme tradici, máme skvělé hosty
Aby Cypress Hill dostáli své tradici, přizvali si na desku velmi zajímavé hosty. Tom MorelloRage Against the Machine vyzdobil parádními kytarovými riffy titulní Rise Up i skladbu Shut ’em Cypress Hill - Rise UpDown. Překvapením je Mike ShinodaLinkin Park v Carry Me Away, která balancuje na pomezí rockové balady a hiphopové zpovědi. Samostatně píseň obstojí, ovšem do koncepce alba příliš nezapadá a zbytečně brzdí její tempo. Z dalších hostů ještě bezpochyby stojí za zmínku Evidence a metalová kapela The Alchemist se společnou „get high“ peckou Pass the Dutch.

Deska až na zmíněné výjimky působí příjemně a konzistentně a od první skladby It Ain’t Nothin‘ nabízí vyrovnaný hudební zážitek. Díky chytlavému refrénu lehce vyčnívá Light It Up, rocková Trouble Seeker nebo hitováa Get ‘em Up, do paměti se  – možná až nepříjemně – vryje i španělský refrén v závěrečné Armada Latina.

http://www.youtube.com/watch?v=csUXBeYw2q0

Očekávaný comeback jedné z legend 90. let nicméně skončil někde v půli cesty. Deska je jako komplet určitě dobře odvedeným kusem práce, k navázání na zlatou éru Cypress Hill jí ale bohužel chybějí silnější momenty, které by chytily na první poslech a pak už nepustily.
Cypress Hill se v pražské 02 areně ukáží 2. června. Budeme doufat, že k novinkám tihle staří huliči přihodí i něco z dřívějších časů.

Cypress Hill – Rise Up
Vydavatelství: Sony Music
Celkový čas: 58:18
Playlist: I Ain’t Nothin‘, Light It Up, Rise Up, Get It Anyway, Pass the Dutch, Bang Bang, K.U.S.H, Get ‘em Up, Carry Me Away, Trouble Seeker, Take My Pain, I Unlimited, Armed and Dangerous, Shut ‘em Down, Armada Latina

Témata: