Hurts jsou kapelou léta. Důvod? Emoce, charizma a chlad

Hana-Slivova

Britská dvojice Hurts vyhrála v hlasování čtenáčů magazínu NME o skupinu letošního léta. Porazila Pulp, Muse, My Chemical Romance i The Killers. Čím Adam Anderson a Theo Hutchcraft fanoušky po celé Evropě tolik dostávají? Proč letos v Česku zahrají už potřetí? Zdá se, že je to jednoduché. Zcela přirozeně se jim daří kombinovat emoce, charizma a přitažlivé hudební odkazy. A fanoušky to baví.

Charizma

Žádná z mladých písničkářek typu Adele či indie kapel jako The Horrors není ani zdaleka tak cool, jako jsou Adam Anderson a Theo Hutchcraft alias Hurts.

Na pódiu neudělají ani pohyb navíc, přesto je z jejich výrazů cítit vnitřní napětí. Nepotrpí si na gesta, svoje příběhy o strachu a naději vyprávějí jasně, přímo a srozumitelně a posluchači tak dostávají dost prostoru pro vlastní interpretaci. V pódiových oblecích přitom působí tak trochu jako napravení uličníci a trochu jako duchovní z vedlejšího kostela. "Jste tak sexy," píší jim fanynky pod videa na YouTube.

http://www.youtube.com/watch?v=45oATQ3AASk

Příběh

Co by to bylo za nejlepší kapelu, kdyby se dala dohromady tuctově na střední škole nebo přes inzerát.

Anderson s Hutchcraftem se poprvé potkali před jedním klubem, kde si jejich kamarádi zrovna dávali pár facek. Slovo dalo slovo a začali spolu skládat. V době, kdy dávali dohromady písničky na první desku, neměli zaměstnání. Chodili proto na úřad práce, na sobě obleky. Ohoz z doby hledání práce dvojici zůstal.

"Bylo to dost ponižující, a když jsme si vzali čistý oblek, získali jsme aspoň trochu důstojnosti, takže úředníci na nás pak nekoukali jako na kriminálníky. Když jsme potom šli do nahrávací společnosti, kde jsme měli potkat spoustu důležitých lidí, museli jsme vypadat trochu k světu. Tak jsme si řekli, že u elegantních obleků zůstaneme," říkají Hurts v rozhovoru pro Kouli.  

http://www.youtube.com/watch?v=4jazk_-N1QE

Emoce

Prozatím jediná deska Hurts Happiness je neskutečně emocionální. Hutchcraft má naléhavou barvu hlasu, ani trochu ale nepůsobí ufňukaně. Hudebně se Hurts často pohybují na hranice kýče, bravurně balancují třeba v hitovce Stay. Lehce se tak s nimi ztotožní jak ti, kteří v muzice hledají prvoplánovou líbivost, tak fanoušci moderního elektropopu spojeného s písničkářstvím.

http://www.youtube.com/watch?v=1nP3XB7hrFo&ob=av2n

Hudební odkazy

Elektropop model 2010 v podání Hurts má odtažitost Pet Shop Boys, temnost New Order nebo Depeche Mode i strojovitost Kraftwerk. Přičtěme k tomu chytře využitý syntezátor, chytlavé melodie, povedené (i když občas zbytečně velkolepé) aranže plus pódiovou show kombinující chlad a touhu a máme co? Kapelu letošního léta.

Na vlastní oči se můžete na Hurts podívat 8. října 2011, kdy kapela vystoupí ve velkém sále Lucerny. Po jarním koncertu v Lucerna Music Baru a letním Sázavafestu to bude jejich třetí koncert v České republice v roce 2011. Lístky stojí 720 Kč a koupíte je v předprodejích.
Témata:,