Hypnotix zhypnotizovali Roxy africkými rytmy


Hypnotix jsou světoví, u nás ovšem tak trošku nedocenění. Kapela se začala formovat ještě za totality v pražských Nuslích - a včera v Roxy oslavila dvacáté výročí. Během čtvrtečního koncertu se také natáčelo DVD.

Rozproudit atmosféru a rozhýbat publikum před příchodem Hypnotix se snažila předskakující skupina TiDiTaDe. Moc se jí to ale nepovedlo. Proč? Africké tance doprovázené bubny jsou v jejich podání tak divoké, že s nimi málokdo udrží krok.
Bubeníci nastoupili v pěkných afrických pyžamech a když pak dívky spustily živý africký tanec, publikum nevycházelo z úžasu. To, co chvílemi předváděla černošská tanečnice Bizu, připomínalo skutečný woodoo rituál, vymýtání ďábla. Nejvíc pozornosti ovšem upoutala hnědovlasá Akasha v pokročilém stadiu těhotenství. Tančila s takovým nasazením, až mohla vzbudit pocit, že se pokouší uměle vyvolat porod. Podle jejího výrazu se ale zdálo, že je spokojená. A už vůbec ne unavená..

Relaxace ve vlnách oceánu
Kapela Hypnotix, jejíž páteř tvoří manželský pár Milada a Michal Ditrichovi a která kloubí hypnotické rytmy s jazzem a rockem, měla vždycky zahraničního a pro českou kotlinu i exotického frontmana. I proto v její hudbě najdeme ethno prvky. Frontmana několikrát obměnila, s nynějším Egem. L. Dinem se vrací právě k africkým kořenům. Lidé tak začali rytmicky tančit téměř ve stejnou chvíli, kdy se Hypnotix objevili na scéně. Tenhle hypnotizující efekt hudby dokreslovala projekce nad pódiem.Kapela střídala songy velice chytře, mísily se tak prvky jungle, reggae a dubu (44 Dub) a klasické africké rytmy (Fine Line), přídavková Wahkassa zabrousil do electra a funku. Chvílemi bylo dokonce cítit, jako by fanoušky omýval oceán: jen se položit do vln. Ačkoliv jsou skladby Hypnotix taneční, je v nich cosi uklidňujícího, a kdyby zvukaři ještě trochu ztlumili basy, byla by to hudba vskutku relaxační.  

Uvolněte se s Hypnotix

http://www.youtube.com/watch?v=y7pg9njmn-I

Zhypnotizovat a zlákat k tanci se v průběhu koncertu nechalo stále více lidí. Většině návštěvníků bylo kolem dvaceti, což znamená, že nemohli sledovat kariéru skupiny od prvních krůčků. To ale nikomu ani v nejmenším nevadilo. Pamětníků přišlo sice o poznání méně, o to víc si to ale užívali.

Až se rozhodnete pořádat chillout party nebo budete potřebovat vypnout a relaxovat, hudba Hypnotix je na to jako stvořená.

Koncert Hypnotix
26. března 2009, Praha, Roxy