I Ivana Chýlková má své dny. Perfektní dny

Marek-Bartos

Málokterý český režisér umí zacházet s hraničními situacemi s tak jemným vtipem a šmrncem jako Alice Nellis. Téma úspěšné ženy, která by chtěla dítě, ale nemá na to ani partnera, ani věk je aktuální, jeho zpracování však mohlo skončit jako trapná řachanda. Mohlo, ale neskončilo. Nellis a její herci jsou i tady vtipní, zábavní a nepřehrávají.

Režisérka Alice Nellis (například Tajnosti, Výlet) umí ve svých filmech vyprávět intimní příběhy s nadhledem a vtipně. Když se rozhodla zfilmovat divadelní hru Perfect Days z pera skotské autorky Lizy Lochhead, již režírovala sedm let v Divadle Na zábradlí, nemohla si vybrat lepší herečku pro hlavní roli než Ivanu Chýlkovou. „Má nadhled a humor, který nejde zahrát. Tu ironii je potřeba v sobě prostě mít,“ řekla sama Nellis o Chýlkové. A měla pravdu.

Chýlková ve filmu ztvárnila populární kadeřnici Eriku, která má vlastní televizní show a zároveň prožívá krizi středního věku. Je jí čtyřiačtyřicet, s manželem dávno nežije, ale zoufale touží po dítěti. To se rozhodne mít čistě účelně se svým homosexuálním kamarádem Richardem (Ondřej Sokol). Všechno se ale začíná komplikovat, když potká mladičkého barmana Adama (Vojta Kotek), s nímž se zase cítí o zase něco mladší.

Osvědčenou divadelní hru se Nellis na plátno podařilo převést velmi přirozeně. Herci, na jejichž výkonech film staví, dostávají i díky tradiční statické kameře hodně prostoru – a hrají přirozeně.

Vojta Kotek v Perfect DaysKromě Chýlkové se daří hlavně Ondřeji Sokolovi v kabátku gaye-tanečníka, ale také Vojtovi Kotkovi. Z rozverného rafťáka vyrostl v muže a zejména v tango scéně u Eriky v bytě na stole je skvělý.

Uvěřitelný je i samotný příběh. Která emancipovaná žena, jíž se daří v práci i mezi přáteli, nezažívá pocit osamění, když se večer vrací do svého designového, ovšem prázdného bytu? Když si na prstech jedné ruky spočítá, kolik času jí ještě zbývá, aby vůbec mohla otěhotnět?

U Perfect Days se pobavíte, ale úsměv vám pravděpodobně čas od času zhořkne. Proč se neozývá Eričina matka, s níž se hlavní hrdinka rozkmotřila, když jí řekla, že se pokouší o dítě ze zkumavky? Jak se s Eričiným a Adamovým vztahem vyrovná Eričina nejlepší kamarádka (Zuzana Bydžovská)?

Právě rozehrávaní jemných karambolů bylo a je silnou stránkou Alice Nellis. S blízkými herci – zapomenout nesmíme ani na Aličinu kamarádku Marthu Issovou v roli manželovy mladé a přitroublé milenky Nicol – dokázala zábavně popsat jeden z trendů moderní doby. I díky tomu není čas strávený na Skvělých dnech zracený.

Perfect Days – I ženy mají své dny
ČR, 2011, české znění
Režie: Alice Nellis
Hrají: Ivana Chýlková, Zuzana Bydžovská, Ondřej Sokol, Vojtěch Kotek, Zuzana Kronerová, Martha Issová, Bohumil Klepl a další