I když trpíte, neztrácejte naději. To vzkazuje skvělá Precious

Marek-Bartos

Precious není film na odpolední čajový dýchánek. Nedoporučuje se ani popcorn s colou, protože vlastní stud by vás mohl přinutit vyhodit tyhle vysoce kalorické produkty do koše. Hlavní hrdinkou filmu Precious je totiž obézní Afroameričanka ve středoškolském věku, kterou znásilňuje otec a týrá matka. Díky pozoruhodné syrovosti to stejné cítí i divák v kině, je to ale daň za neobyčejně silný zážitek.

Kritici filmových cen Oscar mají sice v ledasčems pravdu, jeden podstatný přínos pro film se ale cenám upřít nedá: o propagaci nominovaného filmu se postará efektivněji než ta nejdražší reklama. I pro českého diváka je proto obrovské štěstí, že snímek Precious získal šest nominací, z nichž dvě proměnil.

Podívejte se na ukázky z filmu Precious

http://www.youtube.com/watch?v=b5FYahzVU44

Příběh šestnáctileté Precious (debutující Gabourey Sidibe), která je od dětství sexuálně zneužívaná otcem a psychicky i fyzicky týraná matkou ( Mo´Nique), se objevil ve známé knize Push newyorské básnířky Sapphire. Precious s dítětem, které má s nevlastním otcemFilm můžete po úvodní dvacetiminutové depresi brát jako sociologickou sondu do života předměstské negramotné chudiny. Zvláště od chvíle, kdy se Precious setkává s dalšími chudými dívkami v alternativní škole…

Skvělý obraz, skvělí herci
Muselo být neskutečně obtížné přetavit příběh o vnitřním utrpení do filmové podoby, nepříliš zkušenému režisérovi Lee Danielsovi se to ale povedlo více než obstojně. Důvodů úspěchu je určitě mnohem více, hlavní jsou ale tři.
Zaprvé je to výborná práce s obrazem. Scény z potemnělého bytu, kde zlá matka kouří cigáro, rychlé střihy mezi bublajícím kotlíkem mastného jídla a znásilněním Precious jsou tak naturalistické, že mohou způsobit nevolnost.
Pak je tu adaptovaný scénář (jeden ze dvou Oscarů), díky němuž se většinou drsné dialogy stávají nepříjemně autentickými. Ostatně jen počkejte na závěr snímku, kde matka Precious otevřeně mluví o své zlobě. V ten Z filmu Precousmoment budete zřejmě jen nevěřícně koukat a pochopíte, proč se Precious nakonec rozhodla pro "nejistotu", ovšem alespoň s vyhlídkou lepších zítřků.  

Uvěřitelnost celému příběhu vtiskli právě zejména všichni herci, kteří hrají, jako by před nimi žádný štáb nestál.
Za roli zlostné matky dostala spíše komediální herečka Mo´Nique Oscara za nejlepší ženskou vedlejší roli. Do té doby telefonistka v call centru Gabourney Sidibe rovněž předvedla skvělý civilní výkon, za nejž si vysloužila nominaci. A nesmíme zapomenout ani na největší hvězdy ve vedlejších rolích: Mariah Carey a Lennyho Kravitze. Slavná zpěvačka se dostala k roli až v průběhu natáčení, do jedoucího vlaku ale naskočila se ctí. Schválně, jestli jí v roli sociální pracovnice bez make-upu poznáte. Kravitz sice obdržel menší, avšak důležitou roli zdravotní sestry, a také si nevedl špatně.

Je obdivuhodné, že tak dojemný příběh dokázali tvůrci natočit bez patosu a uvěřitelně, do světlejších momentů se jim dokonce podařilo vpašovat jemný humor. Hlavním poselstvím Precious je totiž nehynoucí naděje i ve chvílích, kdy světlo na konci tunelu zrovna není vidět.

Precious (Precious: Based on the Novel Push by Sapphire)
USA, 2009, české titulky
Režie: Lee Daniels
Hrají: Gaboure Sidibe, Mo´Nique, Paula Patton, Mariah Carey, Lenny Kravitz, Sherri Shepherd, Daniela Lavender
Premiéra v ČR: 27. května 2010

¨