IAMX vás vítá ve svém království závislosti. Podlehnete?

Stefan-Titka

Album, které klame tělem – tak nějak by se dala popsat nová řadovka formace IAMX v čele s charismatickým Chrisem Cornerem. Na první poslech nic moc převratného, po energií nabitých albech Kiss + Swallow a Alternative to celé zavání dokonce až zklamáním. Ale název Kingdom of Welcome Addiction nelže; máme co dočinění s albem, které nakonec kandiduje na titul nejnávykovějšího počinu tohoto roku.

Kingdom of Welcome je typický „grower“. S každým dalším poslechem pronikáte do tajů této desky a nacházíte energii, kterou jste hned zkraje odepsali. Je pravda, že na první dobrou může být fanoušek skupiny IAMX zmatený – tohle má být nová kolekce písniček, která přilije olej do koncertních vystoupení, vyhlášených svou extravagantní, živočišnou povahou?

Poslechněte si Think of England od IAMX

http://www.youtube.com/watch?v=RtJyfjJC7xo&feature=related

Uhrančivý hlas Chrise Cornera
Jednotlivé songy nové desky mají energii. Jen možná není tak prvoplánová a je třeba se k ní propracovat. Bez debat je samozřejmě uhrančivý hlas frontmana Chrise Cornera, který znovu dokazuje, jak umně dovede skloubit několik protilehlých poloh: od té freneticky „ukřičené“ třeba v prvním singlu Think of England, naléhavé zvukem, ale i textem v I Am Terrified, až po tu hypnoticky podmanivou polohu ve férické baladě My Secret Friend, ve které hostuje britská zpěvačka a skladatelka Imogen Heap.

Poslechněte si My Secret Friend

http://www.youtube.com/watch?v=hOdMn1-YrSo

S albem jde ruku v ruce i originální zvuk, který kombinuje to nejlepší z Cornerových předešlých syntezátorových aranží, aniž by se hudebník opakoval. Nebojí se ani experimentovat a inspirovat se třeba i atmosférou pouťových zábav. Je tu hodně zvonkoher a různého cinkání, některé skladby pak svým pevným rytmem a pravidelností mohou připomenout skoro až jakýsi jarmareční flašinet (Kingdom of Welcome Addiction).

Poslechněte si Kingdom of Welcome Addiction

http://www.youtube.com/watch?v=QHWHMy_WZOo&feature=related%A0

Klidnější než předchozí desky, ale kvalitní
Na první poslech pomalé a bez náboje, ale v tomto případě zdání klame. Kingdom of Welcome Addiction je možná o něco víc vyklidněné oproti předchozím albům, kvalitou však za svými bratříčky nijak nezaostává. Teď už jen zbývá čekat, kdy se IAMX s novým albem přijedou pochlubit naživo, abychom rozlouskli otázku, jak bude album znít z pódia. Do té doby užívejte v pravidelných dávkách alespoň formou CD – rozhodně stojí za to.

IAMX – Kingdom of Welcome Addiction
Vydal:
Monitor/EMI, 2009v
Stopáž: 48:31 
Skladby: Nature Of Inviting, Kingdom Of Welcome Addiction, Tear Garden, My Secret Friend, An I For An I, I Am Terrified, Think Of England, The Stupid, The Proud, You Can Be Happy, The Great Shipwreck Of Life, Running

Témata:,