Incognito – nová energie ze starých dobrých časů


Vydali již třináct řadových alb a jejich písně remixovaly takové hvězdy, jako jsou MJ Cole nebo Jazzanova. Své poslední album Tales From The Beach uvedli v Praze koncertem, který byl od prvního momentu skvělým tanečním večírkem. Přizvali si i speciální hosty.

Světoznámá acidjazzová kapela Incognito, v čele se zakladatelem a kytaristou Jean-Paulem "Bluey" Maunickem, přijela do Prahy po dvou letech v plné sestavě včetně dechové sekce a tří skvělých vokalistů. V okamžiku, kdy vstoupila na pódium, jako by najednou celý večer poskočil o hodinu dopředu, rovnou na vrchol. Kapela roztančila a bavila publikum od začátku až do konce dvouhodinového setu. Jako první se na pódiu přidal Tony Momrelle, který s Incognito spolupracuje od předchozí desky Bees-Things-Flowers. Zní trochu jako Stevie Wonder a zpívá jakoby nic unisono s dechovou sekcí. Přišly také dvě vokalistky. Za Joy Rose je spolupráce třeba s Herbie Hancockem, Stingem a Mary J. Blige. Vanessa Haynes má svou vlastní kapelu a je backvokalistkou Van Morissona. Obě předvádějí zpěv, který si od českých zpěvaček příliš neužijeme. V mezihrách tančí a hlavně se stále usmívají.

Nejen ony, ale všichni členové kapely ukazují, jak moc je muzika baví. Klávesák ani nevydrží sedět. Všechny věci hrají Incognito v koncertních verzích, protože se svým talentem a přístupem mají svobodu improvizovat a dělat si se svými písničkami, co chtějí. I když si stále drží svůj osvědčený styl, má to neuvěřitelnou energii, a to platí i o pomalé písni Deep Waters. Publikum dostalo šanci v písničce N.O.T. a docela mu to jde. Kapelník Paul se svěřuje, že písně ho napadají pořád, ale stále rychleji je zapomíná, třeba jako tu z nového alba When Sun Comes Down.

Letos je to neuvěřitelných třicet let, co Jean-Paul "Bluey" Maunick, původem z ostrova Mauritius, Incognito v Anglii založil. Svým energickým acid-jazzem je seskupení věrné odkazu slavné funkové kapely ze 70. let Earth, Wind & Fire. Ta je dodnes inspirací nejen pro Incognito, ale také třeba pro Brand New Heavies nebo Jamiroquai.

Poslechněte si Earth Wind and Fire v písničce Canť Hide Love z roku 1976…

… a Incognito z roku 2008 v písničce When the Sun Comes Down

http://www.youtube.com/watch?v=vrdfxJVYgbk

Na včerejším pražském koncertě pozvala kapela na pódium také speciální hosty, dvě členky vokální skupiny Yellow Sisters, které si s nimi zazpívaly velký hit Still a Friend of Mine.

Poselství v hudbě
Asi v polovině koncertu si vzal slovo kapelník Paul, jako obvykle ve své kubánské čapce. Předzpívával a diváci po něm opakovali. Není divu, že jim to šlo dobře; na Incognito chodí většinou hudebníci a hudebně nadaní posluchači. V jedné chvíli Paul rozdělil publikum na dvě poloviny a zkoušel, která umí zařvat silněji. Když se pak zeptal, co si jedna polovina myslí o druhé, bylo slyšet bučení. Na to Paul odpověděl: „To je přesně ten problém: nějaký idiot si přijde a rozdělí nás, ale my musíme zpívat společně, v harmonii.“

Je už zvykem, že na každém koncertě Paul pronese k publiku, že jsme všichni jeden národ pod jedním groovem, jak to ve své písni říkal i slavný funkový šaman George Clinton. Zpívalo se tedy dál v harmonii. A Paul dodal: „Naší zbraní je hudba.“ Na publikum dál přenášel svůj optimismus: „Něco se musí změnit.“ A začal hned od kapely: klávesák šel bubnovat, bubeník hrát na basu a basista zasedl za klávesy. Pokračovali v ostrém tempu stejně dobře. Malý vtípek, při kterém zamrazilo nejednoho hudebníka v sále. 

Závěrečná část koncertu byla smrští největších hitů, kterou začala coververze slavné skladby Stevie Wondera Don`t You Worry `bout a Thing, následovaly Nights Over Egypt a Always There. Když už si spousta diváků myslela, že víc to ani nejde, bubeník spustil neuvěřitelné sólo, kterým si pohrál s rytmickým cítěním všech přítomných. Na závěr Paul představil kapelu jako „United Nations of Incognito“, protože jednotliví členové mají kořeny po celém světě – od Skotska až po Jamajku. Alespoň pro ten večer se skupině Incognito podařilo vytvořit skvělou atmosféru, díky které by se snad všichni klidně chytili kolem ramen, stejně jako kapela na konci svého vystoupení.

Incognito
2. března 2009, Praha, Lucerna Music bar

 

Témata:, ,