Inspirováno životem: Imogen Heap zpívá i o vašem zvonku od kola

david-p-stefanovic

Britská zpěvačka a zvuková kouzelnice Imogen Heap přichází s deskou Sparks, na níž zpracovala zvuky každodennosti. Jak zní myčka, zvonek od kola nebo budík smíchaný se sny a divokou představivostí? Tady je odpověď.

Všechny písně britské zpěvačky Imogen Heap mají spoustu vrstev a plánů, po kterých je možné je poslouchat. Dává si s nimi načas, vyšperkovává je do posledního detailu; nejkratší pauza, již zatím mezi jednotlivými alby měla, trvala čtyři roky. Na albu Sparks začala pracovat v roce 2011, dva roky po vydání předchozího Ellipse. A protože vybrušování dokonalých songů na vlastní pěst jí zjevně přišlo jako příliš malá výzva, přizvala k tvorbě Sparks fanoušky.

Ti Imogen poslali na 900 „zvukových semínek“, čili samplů se zvuky z běžného života – myčku, budík či zvonek kola – a hudebnice kolem nich začala splétat písně, jež postupně vydávala. Tak až do letoška vznikalo album, které se tematicky zaobírá každodenností; bere všechno, co máme doma, co běžně potkáváme na ulici, a dává tomu nový nádech. Ve výsledku si však většiny samplů, právě díky vzpomínané mnohovrstevnatosti zvuků a ruchů, ani nevšimneme, a je to tak dobře. Tematika sice v náladě i textech zůstává, písničky ale nepůsobí rozbitým dojmem.

Poslechněte si Imogen Heap v Youradiu

Kromě „běžných“ fanoušků spolupracovala na desce také spousta cestovatelů, novinářů či filmařů. A album jako by s nimi cestovalo napříč celým světem. S Minds Without Fear se ocitneme na Blízkém východě, s Xizi She Knows zase v Číně. Zázračným skokem jsme zpátky v životě samotné zpěvačky – a vlastně v životě nás všech. Každá minuta písně The Listening Chair reprezentuje sedm let života dnes šestatřicetileté umělkyně, každá vypráví o jedné životní fázi. A protože Heap si neklade malých cílů, každých následujících sedm let se chystá k tomuhle songu další minutu přidat.

Vše řečené ale zároveň definuje jedinou věc, která se dá označit za zápor. Deska je totiž velmi náročná na poslech, člověk se může snadno ztratit a než se zorientuje, zjistí, že je o tři písničky dál. Ideální by v tomhle směru byl původní interval vydání, kdy Heap uvolnila novou píseň včetně videa každé tři měsíce.

Při domácím poslechu vám ale nikdo nezabrání pouštět si album po dávkách, hledat v něm nové obrazy a objevovat svět neskutečné fantazie Imogen Heap.

Imogen Heap – Sparks
Vydavatelství:
Megaphonic Records
Celkový čas: 59:34
Seznam skladeb: You Know Where to Find Me, Entanglement, The Listening Chair, Cycle Song, Telemiscommunications (with deadmau5), Lifeline, Neglected Space, Minds Without Fear (with Vishal-Shekhar), Me the Machine, Run-Time, Climb to Sakteng, The Beast, Xizi She Knows, Propeller Seeds

Témata: