Iron Man 2 – mlácení prázdného plechu

Stefan-Titka

Iron Man, postavička komiksového gigantu Marvel, platil mezi svými souputníky vždycky tak trochu za outsidera. V porovnání s jinými zvučnými jmény typu Spider-Man, Wolverine, potažmo celé osazenstvo X-Menů, byl „železný muž“ favoritem jen opravdových fanoušků. Po prvním filmu, který si na sebe slušně vydělal, se ale situace obrátila. A Iron Man 2 ve zkratce? Stejný recept, jiný produkt. Horší.

První Iron Man měl jednu podstatnou věc: Roberta Downey Jr., který využil šance a znovunastartoval svou kariéru. Scénář tehdy dobře zúročil jeho užvaněnost, charisma a vlastně i stigma zlého dítěte hollywoodské Robert Downey Jrherecké smetánky. Pro postavu Tonyho Starka se Downey ukázal jako ideální volba; skvěle ztvárněný superhrdina, který vlastně nebyl zas tak super – oligarcha zbrojařského průmyslu, pro kterého válka představuje něco jako druhé narozeniny a jeho železný oblek byl jenom příležitost, jak si ještě víc nahnat ego.

Iron Man 2 má sice také Roberta Downeyho Jr., ale jeho kouzlo je najednou pryč. I přesto, že se filmoví tvůrci snažili dostat do dvojky všechno to, co fungovalo v prvním dílu. Downey Jr. ale filmem spíš jen tak proplouvá. Někdy se sice ostrovtip zhýralého zbrojařského magnáta Tonyho Starka na světlo prodere, většinu času se ale jen mlátí prázdná sláma (v tomto případě možná spíš prázdný plech).

Podívejte na ukázky z filmu

http://www.youtube.com/watch?v=siQgD9qOhRs

Trhák bez šťávy
Režisér Jon Favreau, který si i tentokrát zahrál poměrně velkou hereckou roli, akci moc neumí. Ostatně, lepší části z Iron Mana jsou vždycky ty nejméně akční a spoléhající na Downeyho charisma. Jakmile se na plátně objevuje Iron Man, stává se z něj jen o něco více snesitelný Transformer (netrvá mu to tak dlouho, než se složí).

Robert Downey JrZ atraktivních lokací (závody v Monaku) se v režii Favreaua mění jen rutinní záležitosti, kde všechno to, co je zpomaleně, má být podle tvůrců cool. Ale není, ani když je tím zpomaleným objektem Mickey Rourke, jenž dnes jde, podobně jako Downey, z role do role. Jeho Ivan Vanko je záporák jen poloviční. Sám o sobě sice funguje, postrádá ale vnitřní napětí hrdina-padouch. Žádné emoce, žádný strach o hrdinu. Klasická chyba akčních filmů, které místo silných charakterů sází na bezbřehou akci.

Iron Man dvojka je blockbuster bez šťávy. Sice v rytmu nesmrtelných AC/DC (pusťte si je na YouRadiu), kteří doprovází film říznými riffy (společně s filmem vychází i soundtrack, na kterém najdete jakousi jejich bestofku), ale i to je trochu málo. Druhý díl Iron mana je rutinní pokračování, které muselo vzniknout. A je to na něm sakra znát.

P. S.: Pokud možno se snažte vyhnout českému dabingu. Filmu opravdu nepomáhá.

Iron Man 2
USA/scifi, akční/124 min.
Režie: Jon Favreau
Hrají: Robert Downey Jr., Mickey Rourke, Samuel L. Jackson, Scarlett Johansson, Gwyneth Paltrow, Don Cheadle, Sam Rockwell a další
Premiéra v ČR: 29. dubna 2010