Iron Man 3: Kvalitní dávka železa ve vašem kině

Stefan-Titka

Do třetice všeho dobrého? V případě železňáka ze stáje Marvel to tak už vypadá. Po slušném prvním a příšerném druhém dílu se létající hrdina s tváří Roberta Downeyho Jr. konečně našel. Iron Man 3 je sice temnější a dospělejší než předchozí díly, ani náhodou to ale neznamená, že by se bral vážně.

Co potřebujete k tomu, aby film před americkou premiérou vydělal jenom za první víkend přes 300 miliónů dolarů? Nic nezkazíte, když máte po ruce Roberta Downeyho Jr.

Už teď je jasné, že třetí díl Iron Mana má nakročeno k titulu nejvýdělečnějšího superhrdinského filmu tohoto roku, a i když se mu zřejmě nepodaří překonat laťku nastavenou loňskou týmovkou Avengers (která vydělala tolik peněz, že je naprosto zbytečné sem částku psát, když si ji stejně nedokážeme představit), je Tony Stark alias Iron Man přesto nejúspěšnější „sólový“ hrdina marvelovského vesmíru.

Tonyho Starka tentokrát dožene jeho minulost, která mu dá plně okusit hlavní motto filmu: „Své démony si vytváříme sami.“ Amerikou otřásají teroristické útoky tajemného Mandarina, který po neuvážené provokaci obrátí pozornost i směrem k Tony Starkovi a jeho bližním. Zdatnému konstruktérovi a za všech okolností cynickému a sebeironickému hejskovi tak nezbývá, než si na něj došlápnout a vyřešit záležitost hezky postaru. Situaci komplikuje hlavně ničivá biologická zbraň Extremis, která dělá z infikovaných lidí neporazitelné stroje, v horším případě i živé bomby (zápletka filmu velmi volně čerpá ze skvělého komiksu Iron Man: Extremis, který mimochodem vyšel i u nás).

Struktura vyprávění je v Iron Manovi zvláštním způsobem atypická a neokoukaná, navíc se zajímavým přesahem do současné světové politiky. Iron Man je v podstatě víc o Tony Starkovi, trpícím úzkostnými stavy, než o Iron Manovi. Jako kdyby sami tvůrci hledali odpověď na otázku, která z těchto „osobností“ postavu definuje.

Ruka Shana Blacka, režiséra snímku, je ve snímku znát od prvních minut. Že Blacka neznáte? Pak jste pravděpodobně od konce 80. let nedávali příliš pozor. Shane měl totiž scenáristicky prsty v zásadních snímcích akčního žánru, například v sérii Smrtonosných zbraní. Jeho hlavním dílem je pak Poslední skaut. A na temné, cynické, hláškující hrdiny s vachrlatým přístupem nejen ke světu, ale i k sobě samým do značné míry navazuje i v Iron Manovi.

Poslední Iron Man je rozhodně temnější a v jistém smyslu i dospělejší film než předchozí. Má jasné téma, myšlenku, kterou žánrově efektně naplňuje, a postavu, jež dojde obrody. Neznamená to však, že by se film bral smrtelně vážně. Spíš naopak. Někdy to sice zavání groteskou (testování samonaváděcích dílů obleku), ale jinak Black nadsázku a humor poměrně dobře trefil; všechno funguje, a to málo, co se úplně nepovedlo, projde díky Downeyho záhadné auře úžasnosti.

V třetím Iron Manovi čeká i několik příjemných dějových zvratů, takže před návštěvou kina rozhodně nepročítat žádné diskuze. A i když se ve velké části filmu řeší, jak moc super je Tony Stark bez svého superobleku, neznamená to, že budete o akci s ním ochuzeni. Zejména ve finále se to létajícími stroji přímo hemží. O svou pravidelnou dávku železa tedy rozhodně nepřijdete.

Iron Man 3
Akční / Sci-Fi / Thriller
USA / Čína, 2013, 129 min.
Režie: Shane Black
Hrají: Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow, Don Cheadle, Ben Kingsley, Paul Bettany, Rebeca Hall a další
Premiéra v ČR: 2. května 2013

Témata:,