Iron Sky: Houstone, máme tu problém. Nacisty na Měsíci

Stefan-Titka

Zapomeňte na všechno, co vás učili ve škole. Německo sice ve 2. světové válce poraženo bylo, ale učitelky dějepisu vám už neřekly, že ještě před tím stačil Hitler dobýt odvrácenou stranu Měsíce a založit na ní nacistickou kolonii. Třetí říše možná padla, ale ta čtvrtá se po desítkách let strávených v utajení ve Vesmíru rozhodla navrátit německé říši zašlou slávu. Nejšílenější komedie minimálně tohoto léta Iron Sky se hlásí o slovo.

Film Iron Sky má od začátku všechny předpoklady k tomu, aby se z něj stal kult. Brakový sci-fi námět s nacisty ve vesmíru, finský režisér, finská produkce a legendární herec Udo Kier v jedné z hlavních rolí.

Snímek byl navíc z části koprodukován samotnými fanoušky, kteří svými příspěvky měli filmařům do kasičky vložit až 10% z celkového rozpočtu. Filmu se navíc dostalo velké mediální podpory – objel hned několik významných i méně významných festivalů a vidět ho mohli i diváci v Karlových Varech.

Na začátek je dobré říct, že režisér Timo Vuorensola z velmi absurdní premisy, která svou – nebojme se to slovo použít – blbostí – hraničí skoro až s genialitou, vytřískal, co se dalo.

Dvojice astronautů objevuje na Měsíci nacistickou kolonii, načež se před ní ve svých typických kožených kabátech a helmách vynoří nacističtí vojáci. Jednoho z astronautů zabijí, druhého zajmou (můžete si tipnout, jakou barvu pleti bude přeživší astronaut asi tak mít). Připočtěte k tomu hudební podkres od slovinské kapely  Laibach a máte parádní rozjezd ulítlé sci-fi o útoku na Zemi.

http://www.youtube.com/watch?v=He_PWsJqsVY

Historie kolonie se však odhalí poměrně rychle a divákovi nezůstane příliš prostoru pro představivost, což zpětně trochu vadí. Autoři scénáře se zase tak nenadřeli, takže to nejdůležitější se dozvíme během hodiny opakování ve třídě na Měsíci. Od těch samých školáků, kterým paní učitelka chvíli před tím dopromítla Chaplinova Diktátora, „nejslavnější pěti minutový krátký film propagující ideu nacismu.“

Tím se dostáváme k úskalí filmu; Iron Sky klade na svého diváka jisté „popkulturní“ nároky. Abyste docenili vtip s Diktátorem, je dobré vědět, že filmová klasika Charlieho Chaplina má ve skutečnosti 125 minut a že to, co učitelka dětem pouští, je jen malá část filmu. Na druhou stranu je pravda, že snímek brouzdá ve vlnách satiry na první dobrou, takže k zachycení několika málo vtípků směrem k americké demokracii a postavám za ní vám bude stačit jen základní společenský rozhled.

Iron Sky je fraška, která z jednoho ztřeštěného nápadu vydestilovala solidní porci zábavy. I když po cestě dost často škobrtá a hlavně uprostřed má problémy udržet tempo, nabízí několik opravdu zábavných momentů. Nenáročného fanouška na jeden večer uspokojí.  

Iron Sky
Finsko/Německo/Austrálie, 2012, 93 minut
Režie: Timo Vuorensola
Hrají: Udo Kier, Julia Dietze, Tilo Pruckner, Christopher Kirby, Gotz Otto, Peta Sergeant, Jim Knobeloch, Stephanie Paul a další
Premiéra v ČR: 12. července 2012