Ironický Trainspotting aneb Bowie to má za sebou a Pop je Ziggy

Marek-Bartos

Soundtrack k filmu Trainspotting je v hudebním světě pojem. Je stejně slavný jako samotný, dnes už legendární britský film. Znají ho dokonce i ti, kteří film nikdy neviděli. V roce 1997 získal hudební cenu Brit Awards v kategorii nejlepší soundtrack. Americký magazín Vanity Fair ho v roce 2007 označil za sedmý nejlepší soundtrack, je to jeden z nejprodávanějších soundtracků v historii.

Trainspotting je typ zábavy, která vám zaplní sychravé odpoledne, když nemáte s kamarády do čeho píchnout. Znají ji teenageři po celém světě, pouze pro ni mají různé názvy. V angličtině je to „pozorování vlaků“, v češtině se tomu říká „zevlování“. Nuda, prázdnota, generační beznaděj. Ale dnes už legendární snímek režiséra Dannyho Boyla vás určitě nudit nebude. Už jen kvůli té muzice: Iggy Pop, Lou Reed a to nejlepší ze soudobé britpopové i elektro scény.

V seriálu Music &… Soundtrack si ještě přečtěte:
3. 4.
Dannyho parťáci
10. 4. Jízda, Eliška má ráda divočinu, Samotáři, Česká Rapublika 

Hudba k filmu Trainspotting je oslnivá. Samotný příběh vypovídá v epizodách o jedné generaci mladých lidí, revoltujících proti konzumní společnosti. Skotské přátele, narkomany, původně vedle zevlování zajímá jen to, jak sehnat dávku drogy. Ale semele je „normální“ život – některým z nich přinese tragické následky.Jak funguje hudba v součinnosti s dramatickým obrazem? Tohle, na rozdíl od děje filmového dramatu, není napínavý příběh. Prozaická odpověď zní: skvěle.

Tak třeba v úvodní scéně Mark Renton (Ewan McGregor) a jeho kumpáni podstupují v ulicích Edinburghu rutinní honičku s bezpečnostní službou obchodu. Slavný anti středostavovský monolog hlavního hrdiny doprovází chytlavá píseň Davida Bowieho, zpívaná Iggy Popem, Lust for Life (magazín Rolling Stone ji zařadil mezi 500 nelepších skladeb v historii). Tvůrci díky ní získali pro film kýženou dynamiku, která diváky okamžitě zaujme. Pak je tu ironická skladba Perfect Day Lou Reeda: Mark Renton se při ní předávkuje heroinem.

Úvodní scéna s písničkou Lust for Life

Scéna s písní Perfect Day

http://www.youtube.com/watch?v=rCfd24-QED4

Soundtrack proslavil své protagonisty
Ironie a sarkasmus ostatně filmu dominují. Hlavní postavy prohlašují, že Lou Reed „není tak špatný, ale ani dobrý“, David Bowie to „už má za sebou“ a Iggy Pop je pro Rentonovu holku tak neznámý, že o něm mluví jako o „Ziggym“. Ovšemže soundtrack udělal ohromnou reklamu všem hudebním protagonistům. Avšak trvalejší a hodnotnější je fakt, že se autorům filmu podařilo tímto výběrem výborně postihnout téma filmu a vlastně i stejnojmenné knižní předlohy spisovatele Irwina Welshe.


Velká Británie, 1996
Režie: Danny Boyle
Hrají: Ewan McGregor, Ewen Bremner, Jonny Lee Miller, Kevin McKidd, Robert Carlyle, Kelly Macdonald, Peter Mullan, James Cosmo, Susan Vidler, Shirley Henderson, Irvine Welsh, Keith Allen, Kevin Allen, John Hodge

Existují dvě verze soundtracku
1. Soudtrack z roku 1996

1. Lust for Life – Iggy Pop, 2. Deep Blue Day – Brian Eno, 3. Trainspotting – Primal Scream, 4. Atomic – Sleeper, 5. Temptation – New Order, 6. Nightclubbing – Iggy Pop, 7. Sing – Blur, 8. Perfect Day – Lou Reed, 9. Mile End – Pulp, 10. For What You Dream Of – Bedrock, KYO, 11. 2:1 – Elastica, 12. Final Hit – Leftfield, 13. Born Slippy – Underworld, 14. Closet Romantic – Damon Albarn 

2. Soundtrack z roku 1997
(Obsahuje skladby, které se nevešly do první verze, a písně, jež ve filmu nezazněly vůbec, jen se jimi filmaři inspirovali.)
1. Choose Life – PF Project, 2. The Passenger – Iggy Pop, 3. Dark and Long (Dark Train) – Underworld, 4. Carmen Suite No.2 – Georges Biyet, 5. Statuesque -Sleeper, 6. Golden Years – David Bowie, 7. Think About the Way – Ice MC, 8. A Final Hit – Leftfield, 9. Temptation – Heaven 17, 10. Nightclubbing (Baby Doc Remix) -Iggy Pop, 11. Our Lips Are Sealed – Fun Boy There, 12. Come Together – Primal Scream, 13. Atmosphere Joy Division, 14. Inner City Life – Goldline, 15. Born Slippy/NUXX (Darren Price Mix) – Underworld