Italská hudba – naše stará známá


Kdo by neznal přední italské hudebníky Luciana Pavarottiho, Andreu Bocelliho nebo Erose Ramazzottiho? Kde jsou doby, kdy naše rádia ovládal Gigi d’Agostino nebo modrý svět Eiffel 65? Všechno to patří do jednoho koše italské hudby. I když se v Itálii dost možná setkáte s umělci známými i v Česku, stále je co objevovat.

Historie italské hudby má velice hluboké kořeny. V každém období bychom objevili nějakého významného hudebníka. My se však podíváme na zoubek současné hudbě. Stálicemi italské scény jsou taková jména, jako již zmiňovaný Eros Ramazzotti, Tiziano Ferro nebo Zucchero. O jejich úspěchu vás může přesvědčit i pohled na prodej alb v Itálii, kterému jednoznačně vládne Ramazzotti a v závěsu těsně za ním je Ferro.

V Česku nepříliš známý, ale jinak velice uznávaný Zucchero spolupracoval s mnoha světovými zpěváky, jako jsou Eric Clapton, Elton John nebo Sting. Pěveckou kariéru začal v Americe, kde získal cenné zkušenosti. V rámci svého celosvětového turné vystoupil i v České republice.

Podívejte se na plejádu italských zpěváků v unikátním songu

Italské zpěvačky sice zůstávají ve stínu svých mužských kolegů, ale i v jejich řadách se setkáte s výbornými vokalistkami, jako je třeba stálice Laura Pausini. Za svou téměř patnáctiletou kariéru posbírala mnoho ocenění a prodala miliony desek. Za zmínku stojí i současné (ale dost možná dočasné) zpěvačky Alessandra Amoroso nebo Giusy Ferreri, které do světa showbyznysu vyvrhla soutěž hledající mladé talenty.

Poslechněte si Lauru Pausini

http://www.youtube.com/watch?v=0JgS5OWDOgI

Z kapel si zaslouží pozornost pop-rocková formace Negramaro. Té ke slávě dopomohla hudební stanice MTV společně s italskými filmaři, kteří si skupinu vybrali k nazpívání soundtracku. Dnes slaví se svými deskami veliké úspěchy, získávají platinová ocenění a koncertují po světě.

Podívejte se na skupinu Negramaro

http://www.youtube.com/watch?v=6FP2-Xs-LAw

Na současné hiphopové scéně vládne partička J–Ax se svým velice zajímavým singlem Rap‘n‘ Roll. Jak název napovídá, v tomto singlu míchají rockovou muziku s rapem. Ač tato kombinace může vzbudit obavy, výsledek opravdu stojí za to.

Poslechněte si J–Ax s písní Rap‘n‘ Roll

Pokud se zrovna nechystáte do Itálie, můžete si počkat, až k vám v listopadu přijde koncertovat Eros Ramazzotti.

Tipy na rádia, až budete v Itálii:

Radio 24
Frekvence podle oblasti
Zaměřené na zpravodajství

Radio 105 Network
Frekvence podle oblasti
Hudební rádio

Témata: