Já už jdu domů aneb Jaké to letos bylo na Andělech

Hana-Slivova

Triumfem mladé skupiny Charlie Straight dopadlo letošní vyhlašování hudebních cen Anděl. Hoši z Třince si odnesli sošku ve všech kategoriích, v nichž byli nominovaní - deska, klip a objev roku. Poražená neodešla ani moderátorka večera Tereza Pergnerová s humorem na hranici mezi ironií a familiérností. Jak vyhlašování „nejlepších“ loňskách hudebních počinů probíhalo a kdo uspěl?

Je pár minut po osmé. Akademici se už před dvěma hodinami hlásili v Incheba areně, aby si vyslechli technické pokyny, a režie nahnala na prázdné židle ty, kteří měli jen vstupenky na stání. Právě kolem prošel velmi společensky unavený režisér Filip Renč, který měl letos také hlasovat o vítězech.
Moderátorka večera, extrémně hubená a nakrátko ostříhaná Tereza Tomáš Klus má radost z AndělaPergnerová, začíná program vyhlášením minuty ticha za oběti letecké katastrofy v Rusku. Hudební program začínají Nightwork ve fialových mikinách se skladbou Slunce v duši z filmu Ženy v pokušení. Letos se hraje na dvou pódiích naživo, což je skvělé.

Přichází čas na první kategorii, zpěváka roku.

. v blonďaté paruce. Ta má z vítězství Tomáše radost, stejně tak jako lidé v sále z toho, že vidí zpěvačku; Anna K. se léčí z komplikované rakoviny v prsu a přítomní jí uvítali dlouhým potleskem. "Ten nátřesk emocí byl úplně strašný a musím říct, že konečně chápu, co to znamená mít duši v těle. Jestli tady bylo nějakých vítězů, tak je to ona. Mám hroznou radost, že jsem sošku anděla dostal právě z jejích rukou," řekl Tomáš Klus na adresu Anny K, jež se na večer podle svých slov strašně těšila.   

Invaze Charlie Straight začíná
První cenu, tu za objev roku, dostávají Charlie Straight. Sošku předává Vašo PatejdlElánu, který jen pro Terezu Pergnerovou zpívá úryvek jedné ze skladeb. S kolegy se dohadujeme, jestli Elán hraje svou oslavu rockerského života Rockerhotel (rocker a hotel/to patří k sebe) naživo, nebo ne.
O reklamní pauze usíná Filip Renč a přichází porotce Leoš Mareš. Režie chválí publikum a přítomné stojící nabádá, aby se posunuli blíž k pódiu.

Sošku za písničku roku může dostat Xindl X, který s kapelou připomíná svůj notorický hit Anděl, Aneta Langerová za V bezvětří s dobrou rytmikou nebo plzenští Mandrage za Hledá se žena, naživo o dost tvrdší než je radioverze. Vítězí Aneta Langerová. "Závažnou" cenu (téměř všichni z oceněných se letos divili, jak je cena z dílny Jaroslava Róny těžká) předává sympatický hudební skladatel Petr Malásek, jenž na dotaz Pergnerové, co zajímavého se událo v jeho branži, odpovídá, že neví.

Přítomní se baví i u předávání ceny za video, kterou dostali Charlie Straight za klip Platonic Johny. Filipa Renče, který už odpočívá někde v zákulisí, nahradil na poslední chvíli houslista Pavel Šporcl. Na otázku Terezy Pergnerové, který klip se mu letos líbil nejvíc, odpovídá, že ten jeho. Moderátorka to glosuje slovy, že to vypadá, jako kdyby Šporcl žádný jiný klip neviděl.
Tvůrce klipu Platonic Johny Víťa Haratek má velkou radost, u pultíku se vzrušeně rozpovídá o tom, jak má rád Andyho Warhola, Jiřího Trnku a japonskou tvorbu, a pak zamíří na druhou stranu než zbytek kapely.  

Cenu za desku roku předává Leoš Mareš. Nevítězí ani elegán Meky Žbirka, který v aréně vystřihl skladbu Strom z nominovaného alba Empatia, ani Monkey Business, jež naživo zastupovali skvělá zpěvačka Tonya Graves a Ondřej Brousek za klavírem, ale opět Charlie Straight. Ti se smyčcovým tělesem také bezvadně zahráli hitovku Your House. Leoš Mareš s chlapci vtipkuje a skrz teorii zákona klesajícího mezního užitku se snaží kapelu přesvědčit, že ze třetího Anděla už nemohou mít takovou radost. Ochranka se málem popere s producentem desky Michalem Novákem, který si jde pro cenu z tribuny určené akademii.

Nejprodávanější deskou loňského roku byla deska V Lucerně Jaromíra Nohavici, cenu písničkáři předala kytaristka Lenka Filipová.

Rámus na Nově
Sympatickou scénku sehrála Tereza Pergnerová, převlečnená už do třetího oblečku, s Richardem Müllerem, který předával cenu skupině roku. Pergnerová si chtěla s Müllerem potykat, Müller zase stál o propagaci jeho nové desky, která vychází v květnu, takže nakonec si oba vyšli vstříct.
Překvapením pro diváky Novy, která Anděly přenášela, bylo zřejmě vystoupení nominované Vypsané fixy; tolik živého pozitivního „rámusu“ se skladbou Velká láska zřejmě diváci na komerčním kanále v hlavním vysílacím čase ještě neslyšeli. Skvěle se ovšem předvedl i Matěj Ruppert s Ondřejem Brouskem za Monkey Business se skladbou Ewa Farna  - zpěvačka roku 2009Piece of my life. Cenu za kapelu roku pak od akademiků dostali právě Monkey Business, Matěj Ruppert si cestou pro sošku potřásl rukou i s již zmíněnou ochrankou.

Do síně slávy letos vstoupila ostravská zpěvačka Marie Rottrová, již hala přivítala ovacemi ve stoje.

Mezi zpěvačkami letos bodovala Klára VytiskováToxique, Ewa Farna a Aneta Langerová. Všechny tři živá vystoupení – Klára s Toxique zazpívala z desky Poctě Zuzany Navarové skladbu Naruby, Aneta Stačilo říct a Ewa, oděna do gotické černé, písničku Toužím – dopadla poměrně dobře, cenu si ale možná trochu překvapivě odnesla Ewa Farna. Anděla předával generální ředitel Novy Petr Dvořák, jinak také člen revivalové kapely Brumla Boys, kterého Tereza Pergnerová dokonce přinutila, aby zanotoval kousek jedné písně.
Závěr více než dvouhodinového pořadu, jejž ukončila Tereza Pergnerová slovy „a já jdu domů“, obstarali Die Happy s energickou Martou Jandovou. Podtrhli jednoznačné vítězství letošního živého hraní.
A poznámka na závěr – smekáme klobouk před severní Moravou. Třines a okolí si totiž až na kapelu a písničku roku odnesl všechny ceny.

Anděl 2009
Kapela:
Monkey Business – Deska: Charlie Straight (She´s a Good Swimmer) – Zpěvačka: Ewa Farna – Zpěvák: Tomáš Klus – Objev: Charlie Straight – Klip: Charlie Straight (Platonic Johny) – Píseň: Aneta Langerová (V bezvětří)
Nejprodávanější deska: Jaromír Nohavica (V Lucerně) – Síň slávy: Marie Rottrová