Jada Pinkett Smith bude bojkotovat Oscary, protože nebyl nominován žádný černoch

Redakce

Americký filmový režisér Spike Lee a herečka Jada Pinkett Smith oznámili, že se příští měsíc nezúčastní slavnostního předávání Oscarů, protože většinu nominovaných tvoří běloši. Jde přitom už o druhý ročník nejznámějších a nejžádanějších filmových cen, který kvůli převažujícím bělošským nominacím vyvolává protesty i výzvy k bojkotu.

Lee v příspěvku zveřejněném na Instagramu v Den Martina Luthera Kinga Jr., který připomíná slavného amerického bojovníka za lidská práva, vysvětlil, že nemůže podpořit předávání cen „bílých jako lilie“. „Čtyřicet bílých herců za dva roky v hereckých kategoriích a ani špetka pepře?“ řekl Lee. „To jako že my neumíme hrát?!“

Mezi nominacemi, které se černošským hercům vyhnuly, je například ta za hlavní mužskou hereckou roli pro Willa Smithe za film Diagnóza: Šampión. Smithova manželka Jada poté ve videovzkazu na Facebooku oznámila, že na předávání Oscarů nepůjde.

„Žebrat o uznání, nebo o něj jen žádat, snižuje důstojnost i moc,“ prohlásila. „A my jsme důstojní lidé a máme i svou sílu,“ dodala.

Také v loňském roce se objevovala obdobná volání po bojkotu, ale Lee a Pinkett Smith jsou první ze známých jmen, kdo tuto hrozbu skutečně vyplnili. Ke kritice se připojil také americký bojovník za občanská práva a televizní moderátor Al Sharpton, který prohlásil: „Hollywood je jako Skalnaté hory – čím výš stoupáte, tím jsou bělejší. A letošní udělování cen Akademie bude dalším Oscarem ze Skalnatých hor.“

Přehled filmů a tvůrců nominovaných na Českého lva zde, podívejte se

DiCaprio si chce strašně zahrát Putina. A taky Lenina a Rasputina

Témata:, ,