Jak Bezstarostná jízda odstartovala éru soundtracků

Marek-Bartos

Filmů, které výstižně dokázaly popsat americkou kulturu 60. let, je jako šafránu. Rozhodně však mezi ně patří kultovní dílo režiséra a herce Dennise Hoppera Bezstarostná jízda. Snímek z roku 1969 působí na diváka silně a opravdově i dnes - jedním z důvodů je použitá hudba. Ta totiž není výtvorem filmového skladatele, jak bylo do té doby zvykem, ale kompilací rockové a folkové tvorby pozdních „šedesátek“.

Soundtrack ke snímku s originálním názvem Easy Rider není významný z hlediska vývoje ryzí filmové hudby. Použité skladby, s výjimkou jediné, totiž nevznikly pro konkrétní film. Kolovaly na hudebních rádiích už více než rok před vznikem díla, které zamířilo do kin v roce 1969. Avšak nahlíženo optikou soudobého filmového světa, právě v tom tkví paradox. Byl to jeden z prvních filmů, který nedoprovázela filmová hudba, nýbrž výhradně hudba populární, v době hippies reprezentovaná psychadelickým rockem a folkem.

To Dennis Hopper nemohl předpokládat
Ze současného pohledu není zvolený postup nijak revoluční. Vždyť populární hudba ve filmu je dnes stejně častá, jako nezbytné exploze a jiné efekty. Navíc není tajemstvím, že tak výrazně stoupají šance filmu vydobýt si i komerční slávu. Populární hudba ve filmech jednoduše táhne. Jenže před natočením Bezstarostné jízdy tohle nikdo nevěděl. Že by režisér a herec Dennis Hopper (tvrdí, že je to navzdory dalším jménům v titulcích především jeho film) jednal z vypočítavosti a předjímal tak nebývalý úspěch samostatného soundtracku, nemůže být řeč. Nízkorozpočtový film o dvou kamarádech (Peter Fonda a Dennis Hopper), kteří díky prodeji drog získají peníze na vysněnou jízdu z východního na západní pobřeží Ameriky, chtěl upoutat hlavně dokumentární výpovědí, přidat trošku umění, ale nedělal si iluze o komerčním úspěchu. Rockové a folkové skupiny, které Dennis Hopper při editovaní snímku poslouchal v rádiu a nakonec jejich skladby i vložil do výsledné podoby, prostě jen příhodně reflektovaly životní styl amerických hippies.

Poslechněte si hit hippie doby, Born To Be Wild

Jediná původní filmová píseň
Co může být autentičtější než soudobá populární hudba? A ještě k tomu zvolené skladby skvěle pracovaly s obrazem. Rádiové hity roku ´68, jako je rocková klasika Born To Be Wild od skupiny Steppenwolf, The Weight z pera Band, Wasn’t Born to Follow kapely The Byrds, If Six Was Nine od formace Jimi Hendrix Experience se doplňují i s raritnějšími folkovými skladbami, jako je třeba hymna kuřáků marihuany Don’t Bogart Me od kapely Fraternity of Man. Hopperovi ale vznikly problémy s autorizací hudby. Vydavatelství skupiny Band totiž nechtělo skladbu do filmu zařadit. A tak si režisér musel pomoci lišáckým kouskem: požádal skupinu Smith, aby jednoduše píseň The Weight přezpívala, a „původní“ skladba byla na světě.

Poslechněte si Ballad of Easy Rider

http://www.youtube.com/watch?v=DNjzzDNIJWw

Jedinou písní, kterou napsal frontman The Byrds Roger McGuinn ještě spolu s Bobem Dylanem přímo pro film, je Ballad of Easy Rider, která zaznívá v úplném závěru. Zajímavá a poněkud nepochopitelná je skutečnost, že Dylanovo jméno se ve výčtu přispívajících muzikantů vůbec neobjevuje. A to se přitom na soundtracku nachází jeho jiná, přezpívaná skladba (znovu McGinnem) It’s Alright Ma (I’m Only Bleeding).

Cesta, jak vydělat další peníze
Ještě v roce filmové premiéry vyšel pro velký ohlas fanoušků soundtrack. I když se jedná o na tu dobu nejistý podnik, hudební značky nakonec svolily k umístění svých skupin na hudební kompilaci. Záhy si mohly navzájem gratulovat: album se umístilo na 6. příčce hitparády Billboardu a dobře se prodávalo. Díky nečekanému úspěchu tak rokem 1969 prakticky začíná éra klasických filmových soundtracků, složených z pestrého mixu různých skladeb. Ironie dějin opět dostala slovo, když pomocí nezávislé Bezstarostné jízdy ukázala zábavnímu průmyslu další způsob, jak snadno vydělat peníze.

Bezstarostná jízda (Easy Rider)

USA, 1969
Režie: Dennis Hopper
Hrají: Peter Fonda, Dennis Hopper, Luke Askew, Michael Pataki, Jack Nicholson, Karen Black, Carrie Snodgress, Bridget Fonda

Seznam skladeb a skupin na soundtracku:
1. Pusher – Steppenwolf, 2. Born to Be Wild – Steppenwolf, 3. Weight – Smith, 4. Wasn’t Born to Follow – The Byrds, 5. If You Want to Be a Bird – The Holy Modal Rounders, 6. Don’t Bogart Me [A/K/A Don’t Bogart That Joint] – Fraternity of Man, 7. If 6 Was 9 – The Jimi Hendrix Experience, 8. Kyrie Eleison/Mardi Gras (When the Saints) – The Electric Prunes, 9. It’s Alright, Ma (I’m Only Bleeding) – Roger McGuinn, 10. Ballad of Easy Rider – Roger McGuinn.

Soundtrack můžete koupit tady.

V rubrice Music&… si ještě přečtete o hudbě ve filmech:

20. 3. Pulp Fiction
27. 3. Trainspotting
3. 4. Dannyho parťáci
10. 4. Jízda, Eliška má ráda divočinu, Samotáři, Česká Rapublika