Jak přišla J. K. Rowlingová na Harryho Pottera? Ve vlaku!

Stefan-Titka

Její život téměř připomíná pohádku. Ze svobodné matky na podpoře se ze dne na den vyhoupla mezi nejúspěšnější autory na světě, když se její knižní ságy o kouzelnickém chlapci s jizvou ve tvaru blesku na čele prodalo více jak 400 miliónů kusů po celém světě. Celosvětový úspěch Harryho Pottera jí vynesl titul prvního multimilionáře, který si na sebe vydělal psaním knih. Co je na tom nejvíc neuvěřitelné je ale fakt, že všechno to začalo vlastně ve vlaku.

J. K. RowlingováJ. K. Rowlingová se narodila jako Joanne Rowlingová 31. července 1965 v anglickém Chipping Sodbury. Před vydáním první knihy o čarodějnickém učni to stále byla „jen“ Joanne – „K“ ve jméně přijala za své jako součást uměleckého pseudonymu na naléhání nakladatelství Bloomsbury. To se totiž bálo, že by cílovou skupinu mladých chlapců ženské jméno na přebalu spíše odradilo. „K“ ve jménu značí Katherine – Rowlingová toto jméno začlenila do svého pseudonymu na počest své oblíbené babičky.

První díl o Harry Potterovi začal vznikat v roce 1990, když Rowlingová seděla ve vlaku z Londýna do Manchesteru. Vlak měl tehdy čtyřhodinové zpoždění, a tak bylo dost času na to, aby se v hlavě svobodné matky začal rodit magický svět, který měl v letech příštích ovlivnit nejednu dětskou duši. Neměla u sebe žádné pero a byla moc ostýchavá na to, aby si nějaké půjčila; proto ten den ve vlaku nenapsala ani čárku, zapisovala si jen ve své hlavě. Jakmile ale dorazila domů, okamžitě sedla ke stolu.

Dcera si Pottera přečetla, její otec ho vydal
Harry Potter a Kámen mudrců byl napsán na klasickém psacím stroji. Rowlingová si poznámky k prvnímu dílu dělala po kavárnách vždy, když se jí naskytla volná chvilka. Výsledný rukopis rozeslala do několika nakladatelství – všechna jej odmítla. Až relativně malé nakladatelství jménem Bloomsbury svolilo, že knihu vydá, a Rowlingová obdržela svůj první šek na 1500 liber. Zajímavé je, že editor Barry Cunningham knihu postoupil k vydání na základě názoru své osmileté dcery, které dal přečíst první kapitolu. V úspěch ale stejně moc nevěřil, což dokládá fakt, že Rowlingové poradil, aby si pro jistotu podržela místo učitelky, které v té době zastávala.

J. K. Rowlingová hovoří o sedmém dílu Harryho Pottera

http://www.youtube.com/watch?v=CmUZcBUhsIQ&feature=fvw

Ještě než se stala uznávanou autorkou, pracovala i jako sekretářka pro Amnesty International. I dnes se Rowlingová aktivně angažuje v různých dobročinných akcích a využívá svého nabytého bohatství pro dobré věci. Výtěžek z její drobné sbírky pohádek inspirované světem Harryho Pottera Bajky Barda Beedla putoval do její nadace CHLG, starající se o děti v ústavní péči.
A co dál? Rowlingová odmítá možnost, že by dál pokračovala v dobrodružstvích brýlatého chlapce z Bradavic, ale zároveň jedním dechem dodává: „Nikdy neříkej nikdy.“ Ráda by se soustředila na encyklopedii o světě Harryho Pottera a dál psala knihy pro děti. Jak sama říká, to je to, co ji baví ze všeho nejvíc.

© 2009 Warner Bros. Ent., Harry Potter Publishing Rights © J.K.R., Harry Potter characters, names and related,indicia are trademarks of and © Warner Bros., Ent. All Rights Reserved.