Jak se rodí SuperStar aneb Na návštěvě na konkurzu


Pamatujete na napětí okolo české SuperStar? První rok zvítězila Aneta Langerová, rok po ní Vlasta Horváth... A co teprve Hvězdná pěchota! Letos to tu máme znova, ovšem ve federálním podání. Na podzim se rozjede první kolo Česko Slovenské SuperStar a Koule.cz byla u jednoho z pražských castingů.

Bára (17) je z Brna a do Prahy ji přijela podpořit maminka Foto Jana Julínková

Je úterý 30. června deset hodin dopoledne a v "Tančícím domě" u Vltavy se rozjíždí poslední  z castingů prvního ročníku Česko Slovenské SuperStar. V porotě sedí kromě Čechů  – zpěváků Ondřeje Hejmy a Marty Jandové – i slovenské hvězdy, Pavol Habera a Dara Rolins. Čeká je vyčerpávající den, neboť za dveřmi se tísní houfy mladých lidí, kteří se do třetího patra pražského Tančícího domu vydali zkusit své štěstí. Tvoří pestrou směsici lidí: stylově, vzhedově i věkově. Letos se totiž rozvolnila věková hranice pro účastníky. O titul federální SuperStar se může ucházet každý, komu je od 15 do 30 let.

Před kamerou nervózní nejsem. Spíš mimo ni
Říká se, že odvážnému štěstí přeje. A většině účastníků konkurzu odvaha a sebevědomí nechybí. Většina z nich svorně tvrdí, že pokud neuspějí, nic se neděje. Čtyřiadvacetiletý rocker Jiří Arochman se k trémě přiznal, ale prý se ji snaží zakrývat. Připravil si song Tears In Heaven od Erica Claptona a Být či nebýt Janka Ledeckého. V ruce drží kytaru (je to prý také jeho amulet pro štěstí) a působí skromě, nevtíravě. Jeho hudebním vzorem je prý Jon Bon Jovi a na konkurz Superstar přijel z nedalekého Berouna.
Fronta postupuje pomalu a maskérky přepudrovávají tváře účinkujících, kteří mají za chvíli nastoupit. Některé z účinkujících doprovází rodinný příslušník, což je také případ 17leté Barbory Grmelové, sympatické zrzky, která přijela z Brna. Barbora je nejspíš zběhlá i ve slovenském jazyce, protože si mimo jiné přípravila píseň Vráť mi tie hviezdy od zpěvačky Kristíny. Ani ona nemá s sebou nic pro štěstí. Ostatně k čemu mít nějakou věc, když máte vedle sebe maminku, která vám drží palce? Možná právě proto se prý cítí – zatím – velmi dobře. Má ráda rock a jazz a její vizáž i vystupování dávají tušit dávku osobitosti.
V davu samozřejmě najdete i excentriky a šoumeny všeho druhu. Nepřehlédnutelná postava – ani ne vzrůstem, jako energií – je 15letý Ladislav Farkaš z Jirkova na Ústecku. "Kdepak, trému nemám. Kamera mě uklidňuje," říká sebevědomě. Kamarádka vedle něj dodává, že Láďa je naopak nesvůj mimo záběr. Ladislav prozrazuje, že jeho velkým pěveckým vzorem je Lady Gaga. Porotu se chystá uchvátit písní Chrise Browna Forever.

Momentální přátelství, která vznikají u baru  

Láďa (15) před kamerou trému nemá.
Foto Jana Julínková

A už tu máme prvních pár účastníků, kteří vylézají z pověstné "jámy lvové". Několik dívek má v očích slzy a tento pohled demoralizuje i některé čekající. Dojde na lámání chleba – byly předchozí "silné řeči" pravdivé, nebo ne? Jsou ale i tací, kteří zachovávají nadhled. "Už to mám za sebou," svěřuje se 18letý Jakub Vicena z Prahy. Nepostoupil. I přes neúspěch  ale působí vyrovnaně. "Hraju vlastní písně," dodává a odnáší si kytaru.
Za ním sestupuje další adeptka. Tvrdí, že "každý má svůj názor a porota ať si myslí, co chce," ale slzy ve tvářích hovoří o něčem zcela jiném.
Začíná být vedro. Někteří se jdou vyvětrat na balkon a dávají si cigaretku na uklidnění. Někteří se rozezpívávají, nejvíc "frčí" r´n´b rytmy. Pořadatelé však tyhle náhodné produkce zatrhnou. Prý to ruší ostatní.  
Někteří z těch, kteří mají přijít na řadu až za dlouhou dobu, se občerstvují dole na baru. Vznikají tu momentální přátelství a účastníci si navzájem dodávají odvahy. Oblíbené jsou hlavně historky o všech těch zpěvácích, které na začátku kariéry všichni kolem odsuzovali. Ať už se jedná Báru Basikovou, které při nějaké pěvecké soutěži porota doporučila "dělat cokoliv jiného než zpívat", nebo o Dana Bártu, který prý ve svých pěveckých začátcích trpěl trémou a nevydal ze sebe kloudný tón. Zda jsou tyto historky pravdivé, či nikoliv, v tento moment ale nehraje roli. Hlavní je neztratit tvář, obrnit se trpělivostí a nějak to zvládnout.

Porota: Nejsme zlí, ale přísní ano
"Mám se dobře," říká Pavol Habera a usmívá se. "Je to lepší než včera. Včera jsme slyšeli mnoho dobrých zpěváků,dnes tu byl dobrý jen jeden člověk. To však zatím nic neznamená, zde v Tančícím domě jsme slyšeli zatím jen 15 lidí." Rozdíl mezi slovenskou SuperStar a touto spojenou podle něj není žádný. "Dobrý zpěvák je stále dobrý zpěvák. Může být z Česka, Slovenska nebo z Uzbekistánu" shrnuje.
Zatímco Habera má s porotcováním zkušenost, zpěvačka německé kapely Die Happy Marta Jandová je v podobné roli úplně poprvé. "Je to dobré, baví mě to. Znovu se učím česky.  A učím se slovenská sprostá slova od Pavla," dodává se smíchem. A jestli je takhle porota přísná? "Ano! Nejsme zlí, ale přísní ano."

Témata: