Jak se vaří hip hop aneb Příručka mladého hiphopera


Chceš-li správný „hoppa“ být, musíš teďka chvíli číst. Pokud se chcete orientovat ve světě hip hopu, sundejte si na chvíli z hlavy sluchátka a nastražte uši. Jinak je tato hiphopová kuchařka samozřejmě vhodná i pro rodiče, jejichž ratolesti jsou právě v tom správném věku, kdy je tento fenomén nejvíc zajímá. Aspoň už budete příště vědět, s kým že se to vaše dítě schází, když jde za felazz. Vždyť se blíží Hip Hop Kemp, třídenní festival v Hradci Králové.

Zabývat se teď historií nebo rozborem samotného hip hopu by bylo zdlouhavé. Pokud je někdo opravdu tak lačný po podrobnějších informacích, ať si je dohledá třeba na wikipedii. V tomto článku se zaměříme na úplné základy, bez kterých se v husté hiphopové polévce utopíte. Pro naprosto neposkvrněné nováčky i s překladem do „hiphopštiny“. A teď už vzhůru do vaření! Budeme potřebovat: jednoho mladého jedince, toužícího proniknout do tajů hiphopové subkultury, špetku času, lžíci trpělivosti a svazek bankovek na nutné výdaje.

Používat správné výrazy
Zapomeň na výraz kamarádi, odteď máš výhradně felaz, ostatní lidi z tvého okruhu budou tvoji homies. Připrav se ale i na ty, kteří tě v lásce mít vážně nebudou, to jsou haters. Pak je tu spoustu věcí, jako třeba rozhodnout se, kterou odnož hip hopu budeš vlastně reprezentovat a podporovat. Je tu east, west, dirty south, crunk nebo grime. To by bylo ale na první lekci moc, pro začátek bude stačit, když budeš znát 2paca (Tupac – toho obzvlášť), Eminema, 50centa, Dr. Dree a pak prostě ty, co vidíš denně na MTV; z českých postačí Orikoule.

Používej v běžné mluvě hodně anglických slov, hlavně peace a respect. Protože nejvyšší metou každého novopečeného hiphopera je, abych ho všichni respektovali.

Podívejte se na 2Paca

Jak se orientovat a přežít na hiphopovém koncertě
V první řadě je dobré si říci, jací lidé na takové akce, jako je Hip Hop Kemp, vůbec chodí. Věkový průměr bývá kolem šestnácti, sedmnácti let. Návštěvníci hiphopových akcí a festivalů mají kladný vztah k alkoholu (přestože ho často podle zákona ještě nesmí konzumovat) a hlavně k tzv. měkkým drogám, zejména marihuaně. Zajímavý je téměř vyvážený poměr mužů a žen. Ano, fanynek hip hopu je hodně, což je celkem zarážející fakt, uvědomíme-li si, o čem je drtivá většina reprodukovaných textů. Dívky se dělí na dvě skupiny. Hot chicks – pěkné, udržované, outfit vychytaný do poslední tkaničky, a fajn kámoš s kozama – pokecáme, ale pokud v sobě nebudu mít dvě promile, tak se mi vážně nelíbí. Dobrá zpráva pro pány: těch prvních je absolutní převaha. Zaškatulkovat mužskou část je složitější. Výrazné skupiny tu nejsou. Snad proto, že valná většina se jich řídí podle textu níže.

Podívejte se na Eminema

http://www.youtube.com/watch?v=KxzZ2zJLmZ8&feature=fvst

Móda a styl
Nejvíc letí značky jako Roca Wear, Enyce, Ecko, Sean John (to budeš nejvíc frajer), ani s klasickým Adidasem tě nebudou považovat za blbce, ale pozor – jedině Adidas Originals. Hlavní zásady: dlouhá trika, široké (XXXL a víc) kalhoty, na hlavu nějakou pěknou New Eru. Každopádně letí všechno kolem basketbalu, marihuanová tematika a hodně doplňků. Šátky na hlavu, na krk, někteří big gangstazz ho nosí i tak, že vypadají jako lupiči, přepadávající kdysi vlaky na Divokém Západě, to ale příliš nedoporučuji. A kolem krku hodně řetězů, čím víc, tím líp, ať každý vidí, že na to máš. Ale zvažuj přitom nosnost ozdob, nebylo by moudré tahat na krku poklici od auta, ať se blýská sebevíc. Důležitým doplňkem jsou také brýle nebo-li hiphopově stunnaz. Pokud to chceš vyhnat do maxima a být největší gangsta v okolí, můžeš si pořídit i grillz (překlad z hiphopštiny: kovová násada na chrup).

Největší vizitkou hiphopera jsou ale boty. Bez několika nových párů Nike Air se to asi neobejde. Akceptují se dále třeba Dada, Adidas Superstar, Reebok, všechny hiphopové značky a většina skateových.

Poslechněte si Orikoule

Pro nezasažené hiphopovou mánií
Nemusí se vám to líbit. Můžete ty lidi soudit. Na druhou stranu jim musíte uznat dávku odvahy. Hiphopeři se nebojí obléct do celého spektra barev jako papoušci. Díky členům hiphopové subkultury je život v šedých ulicích velkých měst prozářený barvami. Navíc jejich záliba v čepicích s velkým rovným kšiltem se stává výhodou při náhlé průtrži mračen.

Vzkaz pro rodiče: Pokud se vám zježily vlasy na hlavě, nezoufejte. Za pár let to vaše dítko pustí a s největší pravděpodobností bude naopak milovat metal. Navíc, mohlo být mnohem hůř, alespoň netrpí sebepoškozováním.

Pokud se tímto článkem cítí někdo dotčen, nejspíš se v něm našel – potrefená husa nejvíc kejhá. I přesto se mu omlouvám.

Pozn.: Výrazy popisující rozdělení příznivkyň hip hopu (Hot chicks a fajn kámoš s kozama) jsou mé vlastní výroby, všechny ostatní výrazy se opravdu používají.

Témata: