Jak šel čas s kapelou U2


Na Kouli.cz se dočtete o všech důležitých momentech, které doprovázely U2 od jejich "zrození". A že jich nebylo málo...

Září 1976: Založení kapely, první sraz v Larryho kuchyni. Kapela zvolila název Larry Mullen Band, ovšem záhy ho změnila na Feedback.

Polovina roku 1977:  Změna jména na The Hype.

Březen 1978: Během koncertu oznamují definitivní název U2. Vyhrávají cenu Harp Lager Talent Contest s možností nahrávání demosnímků u CBS.

Květen 1978: Během svých 18. narozenin skládá Bono text k Out Of Control, prvnímu U2 singlu. Filmový producent Paul McGuinness se stává manažerem kapely.

Září 1979: Vychází debutový singl U2-Three (pod hlavičkou CBS) s titulní skladbou Out OF Control, která slaví úspěch v irských rádiích a boduje i v irském žebříčku.

Prosinec 1979: První anglické turné po londýnských klubech je spíše malou katastrofou pro kapelu, která si od rodičů a přátel musela půjčit 3000 liber.

Leden 1980: Kapela vyhrává u čtenářů hudebního časopisu Hot Press v pěti kategoriích.

Únor 1980: Vychází druhý singl Another Day a zároveň poslední singl pod hlavičkou CBS. Koncem měsíce kapela odehrála úspěšný koncert i před zraky zástupců Island Records, kteří jí po vystoupení nabídnou kontrakt na čtyři alba.

Březen 1980: U2 v Londýně podepisují smlouvu s Island Records. Bono toto okomentuje slovy: „Spoustu lidí přišlo s penězi, Island Records byli jediní, kdo se s námi bavili o muzice.“

Květen 1980: Vychází singl 11 O’clock Tick Tock, silná píseň, která se stane na dlouhou dobu základem každého U2 koncertu, hraná i dvakrát během jednoho koncertu při Boy turné.

Srpen 1980: Kapela dokončuje debutové album, producentem se stal Steve Lillywhite , který měl do té doby zkušenosti s Ultravox či Peterem Gabrielem.

Říjen 1980: Vychází první album U2 s názvem Boy a hned sklízí pochvalu. Kapela zároveň vyjíždí na turné, které poprvé zahrnuje kontinentální část Evropy, konkrétně Nizozemsko a Belgii. Z obalu nové desky se na vás dívá chlapec, Peter Rowan, mladší bratr Bonova kamaráda Guggiho z kapely Virgin Prunes. Vychází také singlový hit I Will Follow, který kapela hrála každém turné.

http://www.youtube.com/watch?v=sqg4XRz1wlY

Prosinec 1980: Pouze dva dny poté, kdy byl v New Yorku zastřelen John Lennon, vystupují U2 v Mudd Clubu.

Leden 1981: U2 vítězí v devíti čtenářských kategoriích irského hudebního časopisu Hot Press.

Březen 1981: Album Boy vychází poprvé i v USA.

Duben 1981: Po koncertu v Portlandu se kapele ztratily Bonovy poznámky za posledního půl roku včetně připravených textů k novému albu. Tato skutečnost silně poznamená natáčení druhého alba.

Červenec 1981: Vychází singl Fire, který se natáčel během přestávky amerického turné v Compass Point Studios v Nassau na Bahamách.

Říjen 1981: Na světě je druhá deska s názvem October. V prvním týdnu se dostává na 11. místo v britském žebříčku a po měsíci dostává stříbrnou desku za 60 000 prodaných kusů. Gloria se stává druhým hitem kapely.

Březen 1982: Singl A Celebration se stává třetím hitem kapely v Británii.

Červenec 1982: U2 vystupují jako hlavní kapela na několika evropských festivalech včetně festivalu Gateshead, kde se objevují vedle The Police.

Srpen 1982: Bono si bere za manželku Alison Stewart, dlouholetou přítelkyni z Mount Temple School, kde studovala stejně jako on pod svým pravým jménem Paul David Hewson.

Podzim 1982: U2 se zavřeli do studia opět pod producentským dohledem Lillywhitea vzniká album War.

Prosinec 1982: Kapela vyráží na ostrovní turné, koncert v Hammersmith Palais se hned po novém roce vysílá v rádiu BBC, písně z nového alba tedy zazní ještě před jeho oficiálním vydáním.

Leden 1983: Vychází singl New Year’s Day, který nepřímo pojednává o polské Solidaritě (v Polsku byl v prosinci 1981 vyhlášen výjimečný stav), a dostává se do Top 10.

http://www.youtube.com/watch?v=qH1FbD1jBI8

Březen 1983: Vychází album War, které se hned po vydání stává č.1 v Britském žebříčku a sesazuje Michaela Jacksona s jeho Thrillerem. Singl Sunday Bloody Sunday vychází mimo Velkou Británii z obav případného bojkotu Britských hudebních stanic.

Květen 1983: U2 vystupují na U. S. Festivalu v Kalifornii před 125 000 lidmi.

Červen 1983: U2 vystupují v Denveru v Red Rocks Amfiteáturu a pořizují koncertní video z této show. Skoro celý záznam vyšel teprve loni na DVD, ale I Fall Down se z technických důvodů nepodařilo zaznamenat, takže ji žádná videoverze, ani ty z dřívějška, v obraze neobsahuje.

Listopad 1983: První turné po Japonsku.

Květen 1984: VHS video Live at Red Rocks – Under A Blood Red Sky is released s poznámkou nejlepšího koncertního záznamu vůbec. Kapela začíná natáčet album pod novou producentskou dvojicí Brian Eno a Daniel Lanois.

Srpen 1984: Tři dny před začátkem zkoušek na nové turné v Austrálii a Novém Zélandu kytarista Edge zjišťuje, že kompletně zapomněl všechny staré písničky. U2 museli narychlo zakoupit všechny své vlastní desky.

Září 1984: U2 vydávají svůj největší hit Pride (In The Name Of Love) inspirovaný Martinem Lutherem Kingem. Píseň se dostává na třetí příčku britské hitparády.

Říjen 1984: Vychází album The Unforgettable Fire a hned obsazuje první příčku v hitparádě. Pride se v Austrálii stává prvním singlem U2 s číslem 1 mimo Irsko.

Březen 1985: 20 000 lístků na aprílový koncert do Madison Square Garden mizí z prodeje během jedné hodiny.

Červenec 1985: U2 vystupují na Live Aid ve Wembley. Po tomto koncertu se prodejnost jejich desek ztrojnásobila.

Srpen 1985: Bono se podílí na projektu Artists Againt Apartheid, výsledkem je singl Sun City za spoluúčasti Lou Reeda, Joeya Ramonea a dalších.

Září 1985: Wide Awake In America EP je vyrobeno jen v Americe, ale ve velkých várkách se posílá také do Evropy, přestože všechny písně vyšly již na singlech.

Prosinec 1985: Bono natáčí duet In A Lifetime s Maire z kapely Clannad. U2 vydávají video The Unforgettable Fire Collection.

Květen 1986: U2 spolu s dalšími irskými umělci vystupují na koncertě Self Aid v Dublinu proti nezaměstnanosti v zemi.

Červen 1986: U2 vystupují v USA na A Conspiracy Of Hope turné na podporu Amnesty International spolu s Bryanem Adamsem, Stingem, Peterem Gabrielem, Lou Reedem či Bobem Geldofem.

Září 1986: Edge nahrává hudbu pro soundtrack k filmu Captive spolu s Michaelem Brookem.

Březen 1987: Během prvního týdne vydání Joshua Tree se prodalo přes 300 000 kopií alba, které se stalo platinovým během 48 hodin – to se do té doby nikomu předtím nepodařilo. Vychází také singl With Or Without You, který se stává dalším hitem U2.

Duben 1987: U2 se objevují na titulní straně magazínu Time s titulkem Rock’s Hottest Ticket. Turné k nové desce začíná a končí v americkém městě Tempe.

Květen 1987: Vchází singl I Still Haven’t Found What I’m Looking For.

Červen 1987: U2 vyprodávají oba koncerty ve Wembley.

Srpen 1987: Vychází singl Where The Streets Have No Name.

Září 1987: Bono si uprostřed deštivého koncertu ve Washingtonu pádem zlomí levou ruku, hned po koncertu ho odvezou do nemocnice.

Listopad 1987: Phil Joanou natáčí během turné obě celá vystoupení v Denveru na 35milimetrový černobílý film. Část se později objeví ve filmu Rattle and Hum.

Září 1988: Poprvé v Británii dobývá nejvyšší příčku hitparády singl Desire.

Říjen 1988: Vychází album Rattle and Hum, které obsahuje polovinu nového materiálu a polovinu koncertních záznamů z Joshua Tree turné. Opět se stává číslem 1 v hitparádě.

Prosinec 1988: Vychází singl Angel of Harlem věnovaný Billy Holiday.

Duben 1989: Další singl When Loves Come To Town je spoluprací s B. B. Kingem, bluesovou legendou.

Červen 1989: Poslední singl z Rattle and Hum má název All I Want Is You.

Září 1989: U2 po pěti letech opět vystupují v Austrálii, Novém Zélandu a Japonsku, koncerty pokračují také na několika místech v Evropě a na sklonku roku 1989 vrcholí čtyřmi dublinskými koncerty v kapacitně omezeném Point Depot. Poslední začíná těsně před Novým rokem 1990 a vysílá ho rozhlasem celá Evropa včetně tehdejšího Československa, Polska a dalších postkomunistických zemí, kterým je věnována píseň New Year’s Day.

Podzim 1990: U2 se rozhodli pro nahrávání nového alba odjet do Berlína.

Říjen 1991: U2 vydávají singl The Fly, který se dostává opět na první místo žebříčku.

Listopad 1991: Vychází přelomové album Achtung Baby, pro mnohé fanoušky z předešlé dekády hodně tvrdý oříšek. Kapela se vydala za experimenty se zvukem s cílem znít jinak než minulé desetiletí.

Prosinec 1991: Další singl Mysterios Ways s magickou Edgeovou kytarou. U2 se touto písní ponořili i do taneční sféry, proto vyšlo několik dalších tanečních mixů této skladby.

Únor 1992: U2 zahajují turné Zoo TV v Lakelandu na Floridě s úplně novým pojetím vizuální show: s kostýmy, b-pódiem, trabanty jako reflektory, obrazovkoou sestavenou z televizí a sebeironickými pohledy.

Červen 1992: Poslední koncert U2 v Evropě je ve znamení STOP SELLAFIELD, kampaně za uzavření jaderné elektrárny v Sellafieldu.

Srpen 1992: Kapela zahajuje třetí část Zoo TV turné s názvem Outside Broadcast, kterou proslavily hlavně Bonovy telefonáty do Bílého domu, kde tehdy úřadoval George Busch starší. Ale jen do listopadu, kdy se konaly volby, které vyhrál Bill Clinton.

Listopad 1992: U2 končí turné poprvé čtyřmi koncerty v Siudad de México.

Jaro 1993: Kapela natáčí materiál pro plánované EP, ale ze sposuty materiálu se vyklube regulérní album Zooropa, komerčně ne tak úspěšné jako předešlé Achtung Baby. Podpořilo ho venkovní evropské a australské turné. Album vychází během turné začátkem července.

Květen 1993: Vychází singl Numb, podpořený originálním videoklipem.

http://www.youtube.com/watch?v=hWHwI-Hvpzo

Květen – srpen 1993: Čtyři měsíce strávila kapela na koncertech po Evropě. Bono se převléká během koncertu před přídavky za MacPhista, paroduje celebritu, kterou z něj udělali fanoušci. Opět telefonuje osobnostem ve světě, ale i obyčejným lidem na recepce, taxislužbě, princezně Dianě, vnučce Mussolliniho, Spojeným národům… Během koncertů jsou přímé vstupy z obklíčeného Sarajeva a k tomu následné Bonovy reakce.

Listopad 1993: Koncerty v Austrálii, Novém Zélandu a Japonsku. Ze Sydney jde televizní přenos do celého světa včetně České republiky.

Podzim 1995: U2 vydávají bokem projekt The Passengers ve spolupráci s Brianem Enem. Vychází také singl Miss Sarajevo s Lucianem Pavarottim. Současně Bono, Edge a Brian Eno vystupují s Pavarottim na koncertu v Modeně na pomoc dětem postiženým válkou v Bosně.

1996: U2 natáčí album Pop.

Únor 1997: Vychází singl Discotheque.

http://www.youtube.com/watch?v=cSp85XTMgLE

Březen 1997: Na světě je album Pop.

Duben 1997: V Las Vegas startuje monstrózní turné s názvem Popmart.

Srpen 1997: U2 poprvé koncertují v Praze, a to 14. srpna na Strahově před 80 000 fanoušků. Poslední srpnový den oblétá svět zpráva o smrti princezny Diany.

Září 1997: Další historický moment: U2 vystupují v Sarajevu. Koncert míří po rozhlasových vlnách do celého světa, Bono po třetí písničce ztratí hlas, ale ke konci koncertu ho opět najde – prý díky atmosféře a skvělým fanouškům na stadionu. Poprvé zde zazní v Edgeově pomalé verzi Sunday Bloody Sunday.

Listopad 1997: V Austrálii umírá v hotelovém pokoji zpěvák Michael Hutchence, Bonův velmi dobrý kamarád.

Prosinec 1997: Koncert z Mexiku je přenášen přes satelit. Později vychází na VHS.

Leden – březen 1998: Turné U2 se vůbec poprvé zastavuje v Brazílii, Argentině a Chile. Pokračuje přes Austrálii, Japonsko a končí dvěma koncerty v Jižní Africe.

Září 1998: Vychází singl Sweetest Thing, předělaná B strana singlu Where The Streets Have No Name z roku 1987.

Podzim 1999: Bono a Wyclef Jean vydávají na podporu projektu Net Aid singl New Day.

Září 2000: Singl Beautiful Day se prvně vysílá v rádiích.

http://www.youtube.com/watch?v=3NmmLvfzMuE

Listopad 2000: Vychází další U2 album All That You Can’t Leave Behind.

Prosinec 2000: Kapela koncertuje v Irving Plaza v New Yorku pro tisíc lidí, většinou výherce rozhlasových soutěží, a pro celebrity jako Keith Richards, Tom Cruise, The Corrs, Cindy Crawford či Billy Corgan.

Březen 2001: Začíná turné Elevation.

Květen 2001: Objevuje se singl Stuck In A Moment You Can’t Get Out Of věnovaný Michaelu Hutchenceovi.

Červen 2001: Skupina natáčí na video během čtyř vystoupení v Bostonu.

Srpen 2001: Bonovi umírá v nemocnici v Dublinu otec. Bono za ním létal letadlem po každém evropském koncertu. 25. srpna vystupují U2 u Slane Castle, v místě, kde natáčeli The Unforgettable Fire. Narychlo se organizuje na první zářijový den ještě jeden koncert. Ten později vyjde na DVD – bude to další skvělý U2 záznam na videu.

Září 2001: 11. září, v den terostických útoků na USA, oznamují U2 termíny třetí části amerického turné. O deset dní později odehrají živě přes televizi z Londýna Walk On během programu America: A Tribute To Heroes.

Říjen 2001: Při Walk On na konci posledního koncertu v New Yorku se na pódiu objeví hasiči, kapela přidá ještě závěrečnou Out Of Control.

Květen 2002: U2 natáčejí v Dublinu skladbu Hands That Built America pro film Gangs of New York.

Srpen 2002: Vchází singl Electrical Storm.

Červen 2003: U2 vystupují v Dublinu na úvod paralympiády.

Podzim 2003: Koncert v Johannesburgu v JAR na oslavu narozenin Nelsona Mandely.

Září 2004: Vertigo je úvodním singlem na novém albu.

Listopad 2004: Vychází album How To Dismantle an Aotmic Bomb.

Jaro 2005: První část amerického turné se musí kvůli vážné nemoci v Edgeově rodině kompletně přeorganizovat, proto je první část dlouhá jen dva měsíce.

Únor 2005: Spousta koncertů v Evropě se vyprodá během několika minut.

Červenec 2005: Koncert v polském Chorzowě je pro kapelu nezapomenutelný. Během New Year’s Day děkují fanoušci prostřednictvím velké polské vlajky vytvořené ze všech dostupných bílých věcí na tribuně k sezení a červených v místech na stání.

Září 2005: U2 startují v Torontu další část turné, které se protáhne a skončí koncertem v prosinci 2006 na Havaji.

Podzim 2006: Vychází singl The Saints Are Coming, natočený spolu s Green Day pro oběti hurykánu Katrina, a Windows In The Skies.

Leden 2009: U2 vydávají pilotní singl Get On Your Boots z připravované dvanácté řadové desky No Line On the Horizon

http://www.youtube.com/watch?v=6fIyTmkKO68

Březen 2009: Vychází dlouho očekávaná dvanáctá řadovka No Line On the Horizon.