Jak vypadá láska? Baumaxa, Dusilová a Tantehorse vám to ukážou

Jiri-Vanek

Silent Love je název společného projektu Lenky Dusilové, Xaviera Baumaxy a dvojice herců a mimů Miřenky Čechové a Radima Vizváryho. Oč bizarněji toto spojení zní, o to lépe funguje na pódiu. Podobně jako nedávné představení Bricolage Erotique na festivalu Letní Letná si Silent Love s nadhledem a humorem pohrává s tématem lásky ve všech jejích podobách.

Na vyvýšených stupíncích na krajích pódia sedí dva lidé s akustickou kytarou. V prostoru mezi nimi je pantomimicky doprovází a právě zpívané písně ilustruje dvojice herců. Takový popis může na první pohled vypadat jako nabubřelá intelektuálská nuda, jenže ti dva s kytarami jsou Xavier Baumaxa a Lenka Dusilová, výrazní solitéři české hudební scény. Od nich by mohl čekat nudu opravdu jen velmi nepoučený divák.

Smích a zadržený dech
Baumaxa a Dusilová se v Silent Love s písničkami pravidelně střídají. Když hraje jeden, druhý ho zlehka doprovází (Baumaxa si do ruky kromě kytary bere občas i baskytaru a djembe). Většinou zní ty méně známé kusy z repertoáru písničkářů, společně ale zahrají i několik kousků vzniklých speciálně pro tenhle večer. Baumaxa je nečekaně ukázněný a dává vyniknout bravurní kytarové hře, z neuvěřitelného hlasu Lenky Dusilové běhá mráz po zádech. Když si Baumaxa nasadí masku Václava Havla a spolu s elektronicky změněným hlasem Dusilové předvede píseň Nevím, zda-li smím, celá Akropole bouří smíchy; když Dusilová hraje píseň Moja máti, byl by slyšet spadnout špendlík.

Nevím, zda-li smím

Představení doplňuje dvojice herců-mimů divadla Tantehorse. Ona je jednou hysterická modelka šňupající kokain, jindy fúrie po čtyřiceti letech manželství; on je jednou nesmělý milenec čekající pod oknem, jindy alkoholik hledající sny na dně lahve. Spolu se stávají jednou housenkou a pavoukem prožívajícími milostné námluvy, jindy nejbližšími milenci v nejosobnějším prostoru. Divákům se tají dech a napjatě čekají, jaký nápad předvedou příště.

http://www.youtube.com/watch?v=nB7ayRag_Q4&feature=related

Nějakých osmdesát minut představení uběhne jako nic a když v závěrečné katarzi zpívá celá Akropole s Baumaxou a Dusilovou cover Lenky Filipové Prý se tomu říká láska, asi každý divák by si přál, aby Silent Love znova začínala. Představení doporučuju i vám. Je to po všech stránkách dotažené a výjimečné představení.

Silent Love (Xavier Baumaxa, Lenka Dusilová, divadlo Tantehorse)
18. října 2010, Palác Akropolis

Témata: