Jake Bugg: Floutek z města Robina Hooda jede do Prahy

Hana-Slivova

Do Prahy se 1. prosince chystá jeden největších britských talentů, písničkář Jake Bugg. Není mu ještě ani dvacet, ale fanoušky i novináře už si stačil získat svými písničkami ovlivněnými folkrockem s kořeny v 60. letech a image rošťáka z nottinghamského předměstí. Koncert v Lucerna Music Baru je vyprodaný, stejně jako zářijové americké turné.

Mlluví se o něm jako o nejlepším britském songwriterovi od dob

.

Poslechněte si Jakea Bugga v Youradiu

Za sebou měl v té době dětství v třísettisícovém městě Robina Hooda Nottinghamu („místo, které znám nejlíp na světě, ale teď jsem od něj tak daleko“), kde se narodil do rodiny zdravotního bratra a obchodnice,a  iniciační okamžik, kdy v Simpsonových slyšel magickou písničku Starry Starry Night od Dona McLeana. A taky vystoupení na festivalu v Glastonbury („na festivalech nehraju rád, je tam moc zima anebo moc teplo“), odkud si ho vytáhlo vydavatelství Mercury. Když začal chystat první desku, ovlivněnou blues, folkem a písničkářstvím ve stylu Johnnyho Cashe, Donovana či The Beatles, bylo mu sedmnáct.

Eponymní album vyšlo v říjnu roku 2012, usadilo se na prvním místě britského prodejního žebříčku a osmnáctiletý Bugg se stal nejmladším "vítězem“ od dob zmiňovaného Noela Gallaghera. Největší hit, skladba Lightning Bolt, je Cashovská víc než Johnny Cash. Klip k ní se natáčel v Amsterodamu, což je v kontextu Buggova notthingamského života tak trochu paradox: „Před tím, než jsem začal jezdit na turné, jsem nikdy v cizině nebyl,“ říká.

První album Jakea Bugga je silně retrospektivní, ovlivněné dětstvím a místem, kde vyrůstal; ostatně jak to vypadá v typicky britském Nottinghamu, na to se můžete podívat v klipu k dalšímu singlu z debutové alba, písničce Two Fingers. „Piju, abych si vzpomněl, kouřím, abych zapomněl. Vracím se do Cliftonu za svými kámoši, nejlepšími lidmi, které jsem kdy poznal,“ zpívá v rošťácké indiefolkové skladbě.

Jen o rok později přichází Bugg s druhým albem Shangri La, pojmenovaném po americkém studiu, kde desku točil. Písničky psal na turné i v hotelových pokojích, když se rozešel s modelkou Carou Delevinge. A s Nottinghamem je spojený silněji, než si sám myslel; důkazem jsou toho dvě z nejsilnějších albových skladeb, balada Song About Love a hlavně odpíchnutá Messed Up Kids.

„Myslel jsem si, že na druhé desce už se k tomu, odkud pocházím, vracet nebudu, že novinka nebude tak observační. Ale zjistil jsem, že je pro mě dost zajímavé dívat se na věci s odstupem času a hlavně z pozice, ve které jsem teď,“ řekl na americkém turné redaktorovi britského listu Guardian, který s ním na cestách na americké štaci trávil týden.

Buggovi ještě není ani dvacet, ale útok na Ameriku nepodcenil. Album připravil s proslulým Rickem Rubinem v jeho studiu v Malibu, bicí mu například nahrál spolupracovník Elvise Costella Pete Thomas, o němž Tom Waits prohlásil, že patří mezi nejlepší bubeníky na světě. Deska pod Rubinovým vedením dostala lehkou patinu amerického country a Bugg na ní chvílemi zní tak, jak by dnes mohl znít stejně mladý Bob Dylan. Image kluka z nottinghamské ulice z Jakea nesmyly ale ani vlny oceánu u kalifornských břehů. Přesvědčit se o tom můžete 1. prosince v Lucerna Music Baru.