Jako vzpomínka to stačilo

Lubos-Prochazka

Nostalgii se člověk ubrání jen tak, že to, co mu chybí, si ihned připomene. Udělala to i bývalá severočeská chlapecká skupina Lunetic. Šest let po rozpadu se znovu sešla, aby pro fanoušky (hlavně dospívající a také už dospělé dívky) připravila v předvánočním čase dva vzpomínkové koncerty. Odvážný krok sklidil velké ovace. A takhle by to mělo zůstat – už ani o krůček dál!

„Bylo to dost dobrý. Když mi bylo osm, byla jsem do nich blázen. Sbírala jsem plakáty a nutila tátu poslouchat jejich hity,“ prohlásila po prvním koncertu obnoveného Luneticu v Liberci osmnáctiletá Veronika z Tanvaldu, typická fanynka této skupiny. Byla jednou z 800 návštěvnic roztančené párty, v rámci které kluci zpívali něco málo přes hodinu.

Den poté přijeli zpěvák Vašek Jelínek, z drog vyléčený Martin Kocián, moderátor Aleš Lehký a bulvár nenávidící truhlář David Škach do pražského Kamikaze All Inclusive Clubu u Vltavy. A tady si svojí slávu připomněli opravdu ve velkém! A velmi šikovně. Koncert totiž ohlásili na 20. hodinu, před kterou se do klubu hrnuly stovky lidí. Celkem jich bylo 1200 – a opět šlo většinou o bývalé obdivovatelky Luneticu, kterým je teď od 20 do 25 let. Jenže na samotné vystoupení svých bývalých idolů si musely počkat až do půlnoci! Bylo totiž zakomponované do velké taneční párty. Opravdu velmi dobrý tah, jak udržet lidi na jednom místě a pořádně na nich vydělat! Mnohem víc než ze vstupného 300 Kč…

V prvních minutách nového dne se Lunetici konečně objevili na pódiu. A možná v tu chvíli hrozilo, že někomu z toho velkého aplausu, vřískotu a jásotu prasknou bubínky. Hned na první pohled bylo jasné, že už to nebude jako dřív. Místo nagelovaných kluků, které měl skoro každý v dobách jejich slávy za homosexuály, přišla na pódium partička vyklidněných třicátníků. A během hodinového koncertu nabídla jen své staré osvědčené hity. Žádné novinky! Čtveřici přitom doplňovali bubeník, kytarista a baskytarista. Na kytaru občas sám sebe doprovázel i Vašek Jelínek, který se od rozpadu Luneticu uchytil v showbyznysu jako jediný.

Pražský koncert odstartovala partička taneční písní Ať je hudba tvůj lék z alba Nohama na zemi (1999). Největší ovace a křik ale sklidil Lunetic za své dva nejslavnější hity – Only You a Máma z alba Cik cak (1998), se kterými se přesně před deseti lety proslavili. Nostalgie byla v tu chvíli pryč – jak pro kluky, tak pro jejich fanynky. Celý koncert zněl přitom spíše rockově než romanticky a zamilovaně, jak to u Luneticu bývalo zvykem. Vtipný Martin Kocián si dokonce při některých písních zarepoval. Nejvíc ale celé vystoupení táhl Vašek Jelínek. Ostatní členové skupiny byli dost v pozadí. A všiml si toho skoro každý. Možná je to dobře. Čas oponou trhnul, a ne všichni kluci už prostě „zpívají“ jako za mlada.

Připomeňte si největší hit, který Lunetiky proslavil

http://www.youtube.com/watch?v=cxAg8gB7T64

Byla to dobrá vzpomínka na dobu, kterou už nikdo nevrátí. Lunetici mají i další nabídky na komornější vystoupení. Žádné velké haly a nové písně zatím neplánují. Upřímně – co bylo, bylo. A takhle to stačí!

Lunetic
6. 12. 2008, Kamikaze All Inclusive Club, Praha