Jakou cenu má Sedm životů?

Stefan-Titka

Zavinili jste smrt? Darujte orgány! Tak by se dalo shrnout hlavní poselství filmu Gabriele Muccina Sedm životů. Will Smith tu v hlavní roli hraje člověka, který způsobí dopravní nehodu, na jejímž konci zůstane sedm mrtvých, a poté se rozhodne svůj prohřešek odčinit dobrem na jiných. Už dlouho tu nebyl film tak nucený, tak do sebe zahleděný, jako právě tento.

Hlavní hrdina filmu Sedm životů se vydává na svou misi: slepým navrací zrak, potřebným daruje své tělesné orgány a na týrané manželky nechává přepisovat luxusní domy. Symboliku vidí v tom, že činí dobro sedmi lSedm životůidem vybraným buď zcela nahodile, nebo inzerátem: „Potřebuji týranou manželku, která se bojí vzepřít svému muži a která má děti.“ Jedno se musí scénáři nechat, a to, s jakou rafinovaností se mu daří poměrně dlouho chodit kolem horké kaše a diváka nechávat v nevědomosti a očekávání, proč že se ten Will Smith chová tak divně. Samozřejmě, jakmile tvůrci filmu vyloží karty na stůl, kouzlo je rázem pryč. Následuje jen děsivě sentimentální a melodramatická báchorka o muži, který podlehl dojmu, že k vykoupení ze hříchu dospěje skrze pomoc bližnímu svému.

Kýčovité scény a líbivé obrázky
Nejhorší na tom celém je, že film vůbec není špatně natočený a že herci se snaží, jak jen jim to zoufale sentimentální a krkolomný scénář Granta Nieporteho dovoluje. Režisér Gabriele Muccino kýčovitými scénami a líbivými obrázky nešetří a chemie mezi Willem Smithem a Rosario Dawson občas taky zafunguje. Jenomže výsledkem je jen neživá citová vydíračka, tak strašně umělá, že spíš uvěříte tomu, že mezi námi existují obří roboti, co se skládají do autíček, než tomu, že se jeden samaritán pro ulehčení vlastní duši rozdá pro druhé (a to doslova). Na konci filmu si možná uvědomíte, že jednání hlavního hrdiny je v něčem vlastně neuvěřitelně sobecké. Proč nečinit dobro pozůstalým po obětech? Proč nežít se svou rodinou takovým způsobem, abych si život zasloužil? Takhle to totiž vypadá, že lidský život má cenu luxusního domku nebo jedné darované kostní dřeně. Docela slušná cena.

Podívejte se na ukázky ze Sedmi životů

http://www.youtube.com/watch?v=f9nn0eKwxHY

Sedm životů (Seven pounds)
USA, 2008,  české titulky
Režie: Gabriele Muccino

Hrají Will Smith, Rosario Dawson, Wood Harrelson, Barry Pepper, Elpidia Carrillo  a další
Premiéra v ČR 12. března 2009