Jan Budař a poblázněné publikum


V říjnovém měsíci minulého roku proběhl v brněnském Divadle Husa na provázku ojedinělý křest nejnovějšího alba Jana Budaře a jeho skvělé kapely, která si říká Eliščin Band.

Křest nejnovější desky Lehce probuzený posluchači v hledišti od Jana Budaře a jeho Eliščina bandu plně očekávali, avšak jako bonus dostali i řadu překvapení, o kterých neměli předem naprosto žádné tušení.

Bláznivé rádovánky od začátku do konce

Hned v úvodu Jan Budař přivítal své fanoušky s magnetofonem v ruce, poté si vyžádal chvíli strpení a zapojil do elektrické zásuvky vánoční světélka, která ozářila jeho klávesy. Už tento drobný výstup na počátku vystoupení publikum zcela rozesmál. Ti, kteří na Budaře přišli poprvé, začínali tušit, že tohle nebude jen obyčejný koncert, nýbrž večer plný bláznivé zábavy a především nezapomenutelný zážitek. 

Zábava formou projekce

Velkým překvapením a zpříjemněním večera se stalo promítání vtipných i nostalgických projekcí a videoklipů k právě hraným písním. V Divadle Husa na provázku se jednalo například o videoklip k filmu Lidice, či o dojemné video k písni Když zavřu oči, které chytlo jistě každého v hledišti za srdce. Cenu za nejvtipnější projekci vyhrála bezkonkurenčně parodie k písni Miss vesmír, které přecházel autorův monolog na téma “má vlastní krása, aneb narcismus.” Jan Budař byl dokonce tak šlechtený a pohotový, že poskytl tanec dvěma narozeninovým párům přímo na pódiu, před zraky všech diváků. Publikum jásalo a tančící páry bouřlivě povzbuzovalo, z čehož bylo cítit naprosté souznění kapely a právě přítomných posluchačů. Podle rozpačitých výrazů tanečníků lze ale těžko posoudit, zda si to naplno užívali i oni, anebo měli co dělat s překonáváním studu.

Křest s nadhledem, jedeme dál

V polovině koncertu nastal zlomový okamžik, a to křest alba Lehce probuzený. Je nutno objasnit, že celá situace probíhala zcela improvizovaně, bez předem domluvené strategie. Jan Budař vyzval z hlediště svoji matku, která byla jeho prosbou o pokřtění alba mile zaskočena, ovšem situace se zhostila s bravůrní pohotovostí a koncert mohl pokračovat dál. V druhé polovině vystoupení si Jan Budař vyloženě liboval v přeměně kostýmů, kdy jednou vystoupil jako rocker, podruhé zase s kovbojskou čepicí na hlavě a vyzíval publikum, aby vytvořilo hada a tančilo tak po celém sále dle libosti. Na závěr všichni vyčerpaně, ale přesto hlasitě zpívali, a to především nejznámější písně Jana Budaře a Eliščina bandu z předhozích dvou alb Uletěl orloviProměna

I přesto, že je Jan Budař především herec, mají jeho hudební performance neodolatelné kouzlo a šarm. Díky velkému talentu nebudou jeho neustálé průpovídky či vtipy jen hluchým místem mezi jednotivými songy, ba naopak, tohle vše dodavá celému vystoupení osobitý ráz a dojem, na který bude posluchač vzpomínat ještě dlouhou dobu.

Jan Budař a Eliščin band, Brno, Divadlo Husa na provázku, 21.10. 2012