Jaromír Honzák se svými hosty slavil padesátiny, křtil a bavil

Milan-Janecek

Své padesáté narozeniny oslavil v pondělí v pražském Paláci Akropolis jeden z předních českých jazzových kontrabasistů Jaromír Honzák. Na koncertě se představilo mnoho hostí, mezi jinými i Marek Eben a Iva Bittová, kteří také sehráli úlohu kmotrů nového CD Jaromíra Honzáka Little Things.

Zprava Jaromír Honzák, Marek Eben, Iva Bittová, David Dorůžka

Jen velmi nesnadno se píše objektivní kritika na vynikající koncert. Kritikovi nezbývá než uznat kvality interpreta, v tomto případě Jaromíra Honzáka, a navíc neví, co by měl chválit dříve. Zda energii čerstvého padesátníka, výběr hostí, bravurní předvedení skladeb či celou dramaturgii večera. Snad tedy jen pomalejší rozjezd celého večera, ten ale na druhou stranu vyvážila obrovská energie závěrečného uskupení Čikori.

Honzák představil sestavy minulé i současné
V průběhu večera na počest Honzákových padesátin se vystřídalo nespočet interpretů a i když byl koncert díky jejich střídání členitý, nemělo to žádný vliv na atmosféru. Zhruba z poloviny zaplněný Palác Akropolis si tuto oslavu spojenou s křtem desky Little Things opravdu užíval. Jaromír Honzák představil jak sestavy, ve kterých působí v současné době, tak ty z let minulých. Tak se tady sešli česko-polský Quartet East, Face of the Bass s hostující Beátou Hlavenkovou – zahráli vynikající jazzovou úpravu abbovské Dancing Queen, Bratři Ebenové (včetně Pavla Skály a Jiřího Zelenky) či Jaromír Honzák Quartet, v němž hrají David Dorůžka na kytaru, Michal Tokaj na klavír a Lukasz Zyta na bicí, tentokrát doplněni na kvintet o saxofonistu Marcela Bártu.

Poslechněte si Face of the Bass s Jaromírem Honzákem

Čikroi a skvělá Iva Bittová
Závěrečné vystoupení potom obstarali již zmiňovaní Čikori, kteří se dali po osmi letech dohromady jen pro tuto příležitost. V sestavě působí Vladimír Václavek na kytaru, František Kučera na trubku, Miloš Dvořáček na bicí a hlavně skvělá, zpívající a na housle hrající Iva Bittová, jejíž závěrečné pěvecké sólo jen potvrdilo rčení, že nejkrásnější hudební nástroj je lidský hlas. Kritik dodává – když se s ním umí pracovat.

K osobě pana Honzáka snad není třeba významnějších komentářů. Skvěle se orientuje v mnoha hudebních stylech a díky svým expresivním schopnostem dokáže podchytit podstatu hudby, ať už hraje cokoliv. Na závěr výrok Marka Ebena: „Nebýt na oslavě padesátin Jaromíra Honzáka je stejně fatální omyl, jako nezúčastnit se pohřbu Lady Diany.“

Podívejte se, jak přebíral Jaromír Honzák Anděla za rok 2007

http://www.youtube.com/watch?v=dFqnwR3KQ_c

Jaromír Honzák a hosté
31. srpna 2009, Palác Akropolis, Praha