Jaromír Švejdík: Že bude Půlnoční hit? To nikdo netušil

Hana-Slivova

Ke své domovské kapele Priessnitz si od příprav nové desky Václava Neckáře odskočil Jaromír Švějdík. V pražském klubu Roxy 25. dubna Priessnitz zahrají v rámci projektu Departure spolu s kapelou Ille zpěvačky Olgy Königové. "Často spolu opékáme buřty, to je naše vášeň," vysvětluje výběr hosta Švejdík. S Priessnitz zatím žádné novinky nechystá, s druhou kapelou Umakart by ale měl na podzim vydat album.

S Dušanem Neuwerthem  jste poslední měsíce pracovali na desce Dobrý časy Václava Neckáře, věnoval jste se také propagaci filmu Alois Nebel. Kolik času zbývalo na chystání nových věcí pro Priessnitz nebo pro Umakart, ve kterém s Neuwerthem hrajete?
Jaromír Švejdík
: S Dušanem plynule přecházíme z Neckáře na Umakart, už se na to docela těšíme. Chtěli bychom, aby nahrávka byla hotová do podzimu. Myslím, že je to realné, protože máme čtyři písně hotové.

Departure
Kdo: Priessnitz + Ille
Kde: Praha, Roxy, 25. 4. 2012
Vstup: 180/230 Kč

Na koncert v pražském Roxy si Priessnitz pozvali kapelu Ille zpěvačky a klavíristky Olgy Königové, s níž jste už dřív nazpíval duet. Jaké další speciality do Roxy chystáte?
S Priessnitz chceme zahrát koncert "potichu", to znamená něco jako unplugged. Ale uvidíme, ono se to vždycky docela zvrhne.

Čím jsou pro vás Ille s Olgou zajímaví?
Olinka je kámoška, se kterou docela často opékáme buřty, to je naše společná vášeň. A tuším, že máme rádi podobnou muziku, což je dost důležité.

http://www.youtube.com/watch?v=xG_MKqxOFk0

Olgo, proč sis pro duet V rekvizitách ze svého EP vybrala zrovna Jaromíra?
Olga Königová
: Když jsme nahrávali základy k písni V rekvizitách, přišel producent Dušan Neuwerth s nápadem: "Mohl by to být duet a měl by v něm zpívat dřevorubec. Zavolám Jaroušovi." To se mi líbilo. Domluvili jsme seznamovací pivo a tam jsme to upekli.

Jak daleko jsou přípravy plnohodnotné desky Ille?
Za pár dní se poprvé sejdeme ve studiu. V tuhle chvíli máme s kapelou připravených šest věcí a u dalších je potřeba dopsat text. Uvidíme, jak rychle to půjde. Počítám, že by deska mohla vyjít na podzim. Stejně jako EP V rekvizitách (o desce) ji bude produkovat Dušan.

Olgo, v jakém stádiu je teď tvoje domovská Obří broskev? Ještě stále spí zimním spánkem?
Ano. Poslední koncert jsme s Broskví měli 29. prosince 2011 s tím, že přestávka bude zhruba roční. Uvidíme, třeba brzy přijde nějaký výrazný podnět k probuzení. Anebo taky ne a my ještě chvíli budeme hloubat jako děda Lebeda. 

Jaromíre, s kolegy jste nedávno dostali zlatou desku za pět tisíc prodaných alb se soundtrackem k Aloisi Nebelovi. Když jste soundtrack dávali dohromady, měli jste představu, kolik lidí by mohl oslovit? Cítíli jste už tehdy, že by se z Půlnoční mohl stát hit?
To netušil nikdo, i když na Supraphonu (firma, která skladbu vydala) vám budou tvrdit, že to věděli od prvního poslechu. Tomu já se směji. Hahahaha.

Jak budou vypadat koncerty k Dobrým časům? Pojedou je s Václavem Neckářem muzikanti, kteří se podíleli na desce, nebo se písničky naučí Neckářovy Bacily?
Ano, budeme je hrát s muzikanty, kteří dělali na desce, což jsou převážně kluci z Umakartu a Druhé trávy. Plus sbor Doubravánek a Jan Neckář. Uvidíme, jestli to bude fungovat.

Témata:,